Viorica B: “Dacă am ieșit în concediu pre-, post-natal ,iar după terminarea acestuia urmează să ies în concediul anual, de când trebuie să mi se acorde indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, din ziua în care am născut sau după sfârșitul concediului anual?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Potrivit legii, pentru cauza dată în Moldova sunt oferite următoarele indemnizaţii: Indemnizaţia de maternitate (graviditate şi naştere), indemnizaţia unică la naşterea copilului şi indemnizaţia lunară de întreţinere/educare a copilului până la vârsta de 3 ani (pentru persoanele asigurate) sau de 1,5 ani (pentru persoanele neasigurate).
Persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului. În cazul în care data acordării concediului pentru îngrijirea copilului diferă de la o unitate la alta, indemnizaţia se stabileşte începând de la data ultimei acordări a concediului.
Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale (indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani) se efectuează lunar, cel târziu la data achitării salariului pentru luna respectivă, în cazul asiguraţilor cu contract individual de muncă.
Cât priveşte termenul, îndemnizaţia de asigurări sociale poate fi solicitată, în bază de acte justificative, în termen de 12 luni calculat de la data îndeplinirii condiţiilor de stabilire a acestei indemnizaţii. Indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani solicitată după 12 luni de la data naşterii copilului se stabileşte retroactiv, dar nu mai mult decât pentru 12 luni premergătoare datei solicitării, dacă solicitarea a avut loc până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md