Liontiu R.: “Care este procedura de înscriere în certificatul de naștere a copilului datele tatălui ( la moment copilul nu are tată după certificatul de naștere)?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Procedura de înscriere a numelui tatălui în certificatul de naștere a copilului reprezintă o procedură de constatare a provenienţei copilului de la un tată concret. Stabilirea paternităţii are loc în situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi şi tatăl copilului doreşte să invoce rudenia între ei.
Declarația de recunoaștere a paternității se depune:
– la oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul părinţii;
-la Misiunile diplomatice şi Oficiile consulare ale Republicii Moldova, în cazul când naşterea copilului urmează a fi înregistrată în străinătate.
Prin depunerea declaraţiei de stabilire a paternităţii mama îşi exprimă acordul ca bărbatul respectiv să fie recunoscut drept tată al copilului născut de ea.
Declaraţia privind stabilirea paternităţii poate fi depusă la oficiul de stare civilă:
– până la naşterea copilului;
– în momentul înregistrării naşterii copilului;
– după înregistrarea naşterii copilului.
Oficiul de stare civilă va executa cererea privind stabilirea paternităţii în mod gratuit în ziua solicitării.
La stabilirea paternităţii, numele copilului poate fi schimbat cu numele tatălui la dorinţa părinţilor. Dacă la momentul stabilirii paternităţii copilul a atins vârsta de 10 ani, pentru schimbarea numelui este necesar şi acordul acestuia.
Stabilirea paternităţii faţă de persoanele care au atins vârsta de 18 ani se admite doar cu consimţământul acestora. În asemenea cazuri, la declaraţia părinţilor se anexează şi declaraţia persoanei care acceptă paternitatea.
În cazurile în care mama este decedată, declarată decedată, incapabilă sau dispărută ori când nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord.
Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.
Actul de recunoaştere a paternităţii produce efecte din ziua naşterii copilului, indiferent când a fost realizată această procedură. Pentru persoanele care intenţionează a recunoaşte paternitatea, legea nu condiţionează anumite limite superioare de vîrstă.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md