Cum se va calcula concediul de maternitate dacă am lucrat prin cumul?

Olesea D.: “Am fost în concediu pentru îngrijirea copilului până pe 09.08.2015. La moment sunt însărcinată cu al doilea copil și în unnamed-1septembrie 2015 trebuie să ies în concediu de maternitate. Pe toată perioada concediului de îngrijire a copilului am lucrat prin cumul. Cum se va calcula concediul de maternitate și cel de îngrijire la al doilea copil, doar din salariul de unde activez prin cumul?

Dacă revin în august la serviciul de bază, dar nu va fi luna deplină, doar 3 săptămâni în august și 2 săptămâni în septembrie, cum va influența asupra sumei indemnizației?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Conform legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova, baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale privind indemnizaţia de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale.

Conform acestei prevederi, dacă reveniţi în august-septembrie la muncă, se va influenţa asupra sumei indemnizaţiei, deoarece va fi luat în calcul munca efectuată prin cumul, plus serviciul de bază din august- septembrie, în total perioada de 12 luni premărgătoare lunii naşterii copilului.

În caz că Dvs nu reveniţi la salariul de bază în august- septembrie, în baza anumitor cereri, se va lua în calcul ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului, venit din care au fost calculate contribuţii individuale de asigurări sociale, adică doar din munca efectuată prin cumul.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Rochii de mireasă cu pietre! Foto
Articolul anterior
Studiu! Femeile preferă bărbații supraponderali. De ce?
Articolul următor
Alte articole interesante