Irina G.:
“Sunt însărcinată cu primul copil. În decurs de o săptămână trebuie să nasc. Nu am lucrat oficial niciodată și am decis ca soțul să-și i-a concediu de paternitate. El lucrează în Ministerul Justiției. Am depus toate documentele ca să ne ofere cele 4 salarii pentru copil și 30% lunar după naștere, însă ne-au refuzat motivând că ei nu achită fonduri sociale.Însă, soțul a lucrat anterior la Servicii Pază, unde a achitat fondul social. Există vreo soluție sau rămânem fără bani pentru copil?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Conform legislaţiei, soțiile aflate la întreținerea soților salariați au dreptul la indemnizaţia unică la naşterea copilului, indemnizaţia de maternitate şi indemnizaţia lunară pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.
Pentru a beneficia de indemnizaţia de maternitate, certificatul medical se prezintă angajatorului de la locul de lucru de bază al soţului, care în aceeaşi zi este îndeplinit pe verso, apoi se restituie pentru a fi depus la casa teritorială în deservirea căreia se află unitatea de la locul de lucru de bază sau la casa teritorială de la locul de domiciliu. În cazul dumneavoastră, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că sunteţi soţia angajatului se confirmă prin buletinul de identitate şi certificatul de căsătorie.
Pentru a beneficia de indemnizaţia lunară şi indemnizaţia unică, cererea se depune direct la casa teritorială de la locul de domiciliu dumneavoastră.
Cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea primului copil pentru anul 2015 constituie 3.100 lei.
Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiilor aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi, o constituie venitul mediul lunar asigurat al soţului.
În privinţa indemnizaţiei lunare, cuantumul va fi calculat de casa teritorială de asigurări sociale în baza documentelor prezentate.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md