Nu am primit indemnizația pentru creșterea copilului pentru primele două luni…

Luminița C.:“Copilul meu s-a n

separator
ăscut în februarie, iar actele pentru indemnizație au fost depuse în aprilie. Pe card au venit banii începând cu data depunerii cererii, adică mie nu mi s-a plătit 2 luni și la asistența socială au zis că așa e după legea nouă. Spuneți-mi vă rog de ce statul mi-a făcut asta?”

Răspuns de la ”Casa de Avocatură Digore” :

În cazul în care sunteți persoană neasigurată, potrivit HG nr.1478 din 15.11.2002 indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data nașterii copilului, cu excepția cazurilor de adopție sau instituire a tutelei. Sumele indemnizației neachitate la timp din vina organului care stabilește și plătește indemnizația se plătesc retroactiv fără nicio limitare. Deci, urmează să depuneți o cerere către CNAS de încasare a sumelor restante.

În cazul în care sunteți persoană asigurată, potrivit Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004 “Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.”

Deci, urmează să verificați data la care v-a fost acordat concediul pentru îngrijirea copilului, iar în cazul în care plata indemnizației nu corespunde cu această dată, urmează să Vă adresaţi la CNAS cu o cerere de încasare a sumelor restante.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Miss World 2014 a fost câștigat de Africa de Sud!
Articolul anterior
Promotoarea frumuseții naturale, Lili Psarudakis își lansează prima carte cu rețete de la bunica!
Articolul următor
Alte articole interesante