Voi beneficia de indemnizație pentru al doilea copil dacă sunt în concediu cu primul?

Tatiana B: Spuneți-mi vă rog care va fi baza de calcul pentru al doilea copil în cazul în care eu la moment sunt în concediu de maternitate cu primul copil? Voi beneficia și de indemnizația unică, și de plata lunară pe 3 ani pentru îngrijirea copilului?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Conform legislaţiei în vigoare dumneavoastră aveţi dreptul la indemnizaţii şi la concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani.

Baza de calcul al indemnizaţiei  în cazul dumneavoastră o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii naşterii copilului. Fiindcă în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii survenirii faptului asigurat, nu aţi realizat nici un venit asigurat la nicio unitate din motiv de concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, cuantumul indemnizaţiei de maternitate şi al indemnizaţiei pentru creşterea copilului următor se stabileşte reieşind din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizaţii pentru copilul precedent. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de creştere/îngrijire a copilului pentru persoanele asigurate este de 30% din media veniturilor lunare din ultimele 12 luni anterioare zilei de naștere a copilului, dar nu mai puţin de 400 de lei pentru fiecare copil.

Pentru a beneficia de indemnizația unică, copilul trebuie înregistrat la oficiul stării civile. Termenul limită de solicitare a indemnizației este de cel târziu 12 luni de la naştere.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Video! O metodă ingenioasă de împachetat sarmale
Articolul anterior
10 torturi de nuntă pe care orice mireasă le-ar dori
Articolul următor
Alte articole interesante