Pe parcursul lunii octombrie, la Institutul Mamei și Copilului au fost internați 14 copii diagnosticați cu intoxicații provocate de consumul de ciuperci. În acest context, Institutul Mamei și Copilului atenționează populația privind consumul de ciuperci și vine cu mai multe recomandări.
Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, a alimentației și igienei personale.
În vederea prevenirii cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, îndeosebi a formelor grave recomandăm respectarea următoarelor reguli:
– Nu consumaţi sau degustaţi ciupercile pe care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune;
– Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate;
– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti (Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile);
– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
– Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
– Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2 – 3 ape, câte 10-15 minute;
– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. (Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, iar fără oxigen bacteriile produc toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de cinci ore nu distruge aceşti spori).
La primele simptome de intoxicaţie ce se manifestă prin: slăbiciune, grețuri, vomă, dureri abdominale, amețeli, tulburări de vedere sau halucinații este necesar să vă adresaţi de urgenţă la medic!