Astăzi, 18 noiembrie, este marcată Ziua Europeană pentru protecţia copiilor împotriva exploatării şi a abuzurilor sexuale.
Procuratura se raliază dezideratului Zilei Europene pentru protecţia copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual, stabilit de Consiliul Europei pentru anul 2019 – abilitarea copiilor pentru a opri violența sexuală – în procesul de identificare și tragere la răspundere a agresorilor.„Considerăm vitală implicarea întregii societăți pentru combaterea acestui fenomen. În acest sens, încurajăm cetățenii Republicii Moldova să raporteze fiecare caz de abuz şi de exploatare sexuală a copiilor sau de aflare a copiilor în situaţii de risc, astfel încât aceștia să fie protejați și să fie repuși în drepturi.”
Potrivit datelor Procuraturii Generale, anual aceasta investighează peste 300 de cazuri de agresiune sexuală față de copii. O tendință a fenomenului este faptul că în calitate de abuzatori figurează părinţii, reprezentanţii legali și alte persoane, care se ocupă de îngrijirea și educarea copiilor. Mai mult, odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale, a luat amploare și fenomenul utilizării acestora (telefoane mobile, poștă electronică, internet, rețele sociale, blogurilor, mesageria instantanee) în scopul hărțuirii sexuale, urmăririi persoanei, distribuirii informațiilor confidențiale, mesajelor denigratoare și jignitoare. Cu regret, fenomenul agresiunilor sexuale se întâlnește și între copii, care adesea se manifestă din partea elevilor mai mari față de cei cu vârsta mai mică și mai vulnerabili.
Instituția Procuraturii, însă, ține să asigure cetățenii de determinarea și profesionalismul procurorilor, care depun tot efortul pentru investigarea cazurilor de abuz și exploatare sexuală și contribuirea la înfăptuirea actului de justiție, cu predilecție, în cazurile de violență, exploatare și abuz sexual împotriva copiilor”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Generală.