Atenție, mămici. Un copilaș de 3 ani a început să aibă simptome de scarlatină

O mămică din Moldova a relatat pe un grup online cazul băiețelului ei, care manifestă simptome de scarlatină. În acest context, și alte mămici sunt rugate să fie atente la semnele bolii și să ceară în timp util ajutorul medicului, până a se ajunge la complicațiile nedorite ale infecției.

separator

Părintele spune că, în urmă cu trei zile, băiețelul său a început să aibă febră, 38 -38,5 grade, fără alte simptome. Ulterior, au apărut erupţiile pe față, în zona ochilor și a nasului, iar apoi – erupții pe corp și pe limbă. Medicul de familie i-a indicat copilului tratament antibacterian pentru scarlatină.

De ce este important să consulți medicul la primele simptome de scarlatină?

Boala apare mai frecvent la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, care frecventează grădinița ori o altă comunitate de copii.

Scarlatina se transmite pe cale aeriană şi este foarte contagioasă. Spre sfârşitul primei zile sau la a doua zi de febră apar erupţii pe piele, pe obraji, cu aspect roşu, îmbujurat, buzele sunt roșii, limba capătă un aspect specific de ,,limbă zmeurie”.

În caz de scarlatină, este foarte important ca părinții să fie atenți la semnele afecțiunii și să raporteze orice caz de boală, întrucât scarlatina, netratată, poate afecta rinichii, inima și oasele și articulațiile.

În cazul în care un copil care frecventează grădiniţa sau un elev se îmbolnăveşte de scarlatină, conducerea instituției de învățământ este obligată să anunţe Centrul de Sănătate Publică și să facă dezinfecții în clădire. De asemenea, grupul de copii cu care a interacționat bolnavul se va afla în vizorul medicilor timp de şapte zile.

Agentul etiologic al scarlatinei este streptococul beta-hemolitic de grup A, care se transmite pe cale respiratorie, direct: prin picăturile de salivă răspândite în aer în timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate și mai rar, pe cale digestivă. În caz de scarlatină tratamentul cu preparate antibiotice este absolut indicat.

Video. Momentul în care doi frați, angajați pentru un omor la comandă, trag 21 de împușcături într-un Mercedes, la Botanica
Articolul anterior
Caz șocant la Ungheni. Un băiețel a fost bătut și violat de colegii săi de școală
Articolul următor
Alte articole interesante