Cea mai mare parte din jucăriile importate în Moldova sunt de calitate inferioară și pun în pericol sănătatea copiilor

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a demarat testarea jucăriilor pe piața din Moldova. Adevărul dureros este că în Moldova ajung jucării de calitate proastă, care sunt mai ieftine, și care pun în pericol sănătatea copiilor.

separator

Un grup de experți ai Agenției pentru Protecția Consumatorilor au efectuat o serie de controale în magazine și chioșcurile de la Piața Centrală, unde sunt vândute bunuri pentru copii. Scopul principal al inspecțiilor este de a identifica agenții economici care oferă clienților jucării periculoase pentru sănătatea copiilor.

,,Consumatorul nu are posibilitatea de a studia eticheta produsului. Unele jucării nu au informații privind limita de vârstă. Pe unele produse puteți găsi denumirea CE – aceasta sugerează că a fost produsă în China. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare compoziția chimică și să nu uităm că copiii noștri adesea duc jucăriile la guriță”, a declarat șeful Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Sergiu Lelic.

Experții avertizează că jucăriile de înaltă calitate nu au un miros specific. Acestea, fără îndoială, conțin instrucțiuni care indică vârsta recomandată a copilului. De asemenea, ar trebui să existe și un logo care să ateste conformitatea cu standardele europene. De foarte multe ori mărfurile contrafăcute se găsesc pe rafturile cu jucării, însă vânzătorii nu poartă nicio responsabilitate.

,,Nu le facem noi. Părinții știu ce cumpără. Fiecare părinte este responsabil pentru copilul său”, susține o vânzătoare de la Piața centrală.

La sfârșitul auditului, specialiștii vor contacta ofițerii pentru ca mărfurile neconforme să fie luate de pe rafturi, iar infractorii să fie aduși în fața justiției. Potrivit Comisiei Europene, 57.000 de copii merg anual în spitale din cauza jucăriilor de calitate slabă sau improprii vârstei.

Sursa

A fost creată prima inimă umană completă!
Articolul anterior
Coafurile care te fac să pari mai slabă
Articolul următor
Alte articole interesante