Coronavirus: explozie de cazuri în rândul copiilor. În spitalele din Chișinău aproape că nu mai sunt paturi libere

Explozie de cazuri de Covid-19 în rândul copiilor. Mai multe instituții medicale aproape că nu mai dispun de paturi libere pentru micii pacienți.

O situație similară este la Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase de Copii, transmite upblika.md.

”Din o sută de paturi avem 96 de pacienţi, cam o treime sunt părinţi, ei deasemenea primesc tratament, au fişă medicală deschisă”, a spus directorul Spitalului Clinic Boli Contagioase de Copii, Ludmila Bîrcă.

Nici la Institutul Mamei şi Copilului nu mai sunt locuri libere în secţiile unde sunt trataţi copiii bolnavi de COVID-19. În fiecare zi, aici ajung în medie câte 15 pacienţi.

”În prezent, în cele două secţii specializate pentru pacienţii cu COVID sunt internaţi 49 de pacienţi, starea copiilor este de gravitate medie, iar patru pacienţi sunt în stare mai gravă”, a spus purtătorul de cuvânt la Institutul Mamei şi Copilului, Maxim Cazacu.

Medicii pediatri susţin că simptomele unui minor bolnav de Covid-19 sunt identice cu cele ale unei viroze.

”Cel mai de bază element de a suspecta cazul de COVID-19 în rândul copiilor este anamneza epidemiologică. Şi noţiunea de timp, de la a treia, a cincea, a şaptea sau a noua zi de boală poate să aibă vomă, diaree sau erupțiile hemoragice”, a comunicat medicul pediatru, Dorina Agachi.

Potrivit specialiștilor, în cazul copiilor de până la trei ani, boala este greu de depistat.

”Copiii de la vârsta de un an la trei nu pot să verbalizeze şi să ne spună clar ce îl doare, unde îl doare, atunci noi citim doar prin comportamentul acestora. Orice ascensiune termică care durează mai mult de trei zile, orice frecvenţă respiratorie foarte accelerată obligă ca micuţul să fie examinat de medic”, a spus medicul pediatru, Dorina Agachi.

”Din păcate nu auzim pneumoniile la copii. În mod normal, pneumonia are semne clinice tipice, le vedem, le auzim în cadrul COVID-ului, diagnosticul este cu mult mai complex. Se întâmplă că la externare vedem la radiografie agravarea pneumoniei”, a spus directorul Spitalului Clinic Boli Contagioase de Copii, Ludmila Bîrcă.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, de la debutul pandemiei, peste 11 mii de copii s-au îmbolnăvit de COVID-19.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

S-a stins artista Cornelia Catanga. Nu credea în Covid și a stat acasă până în ultima clipă
Articolul anterior
Primăria Bălți a intrat în carantină: 13 angajați sunt în stare gravă
Articolul următor