Cum îl înveți pe copil să bea apă

Ce înseamnă un stil de viaţă sănătos: hidratare, echilibru în mâncar și zero excese. Dacă adulţii nu obişnuiesc să bea cei 1,5 sau 2 litri de apă pe zi necesari organismului, atunci când sunt părinţi, mulţi încep să se hidrateze pentru a demonstra celui mic, că acest factor este foarte important pentru sănătate. Așa că, să înveți copilul să bea apă este destul de simplu prin propriul exemplu!

separator
Trebuie să-i vorbiți de mic – despre cât de mult bine îi face apa. Despre cât de multă energie şi bună dispoziţie au copiii care se hidratează corespunzător.

Copilu trebuie împrietenit cu apa – este foarte important ca părinţii şi ceilalţi adulţi să vorbească mereu pozitiv despre apă, şi să nu arate celui mic, nici măcar în glumă, că este un efort să bea apă.

Lăsaţi-l să bea din ceaşcă sau din cană, sub supraveghere- chiar dacă vă este teamă, sau se mai sparge câte o ceaşcă, este important să aveţi în vedere scopul final.

Ziua începe şi se termină cu apă – obişnuiţi-vă să beţi înainte de culcare şi imediat ce vă treziţi apă, şi rugaţi şi copilul să facă acelaşi lucru.

Instrumente ajutătoare – folosiţi linguriţa pentru a-i da apă, creaţi mereu deprinderea cu ajutorul jocurilor.

Feliuţe de fructe şi de legume în apa plată – dacă este implicat în activităţile casnice, va prezenta mult mai mult interes în rezultatul obţinut. Gătiţi împreună şi pregătiţi şi o apă magică în care adăugaţi felii din fructele sau din legumele care îi plac copilului. Creaţi mereu o poveste.

Aveţi răbdare şi daţi-i alimente pe bază de apă – asiguraţi-vă că mânâncă zilnic ciorbe, supe, bea infuzii de plante, infuzii de fructe fără zahăr şi consumă fructe şi legume.

Paie din hârtie – alegeţi un pai din hârtie, ecologic, biodegradabil. Se va distra, nu se poate răni, nici pe sine, nici pe ceilalţi copii.

Încurajaţi-l să bea singur – chiar dacă mai varsă apă, chiar dacă îi schimbaţi hainele de multe ori pe zi, independenţa îi va oferi mai multă satisfacţie.

Sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Spații dedicate îngrijirii copiilor, amenajate în mai multe instituții publice

Femeile trebuie să aibă grijă de casă și de copii, iar bărbații trebuie să facă bani. Este doar una dintre prejudecățile cu care se confruntă încă multe familii de la noi. Statisticile arată că, anume din acest motiv, femeile își realizează numai jumătate din potențial, întâmpină dificultăți atunci când trebuie să se angajeze în câmpul muncii, sau trebuie să renunțe la carieră pentru că nu au cu cine să lase copiii.

Pentru a promova echitatea socială, dar și o integrare mai bună în mediul economic, mai multe instituții publice și companii din Republica Moldova au amenajat spații speciale dedicate îngrijirii celor mici, transmite moldova1.md.

Primăria Strășeni este una dintre instituțiile publice, unde au fost create condiții nu doar pentru cei 20 de copii care își vizitează periodic părinții la serviciu, dar și pentru persoanele care au nevoie de serviciile Ghișeului unic pentru deservirea cetățenilor.

„Când nu era spațiu, eram la mama în birou și o ajutam, acum mă joc.”;

„Îmi place la mama pentru că aici este o tablă pe care să desenez, sunt foarte multe creioane și fișe pe care să desenez, nu sunt singură, am prieteni”, au spus copiii.

„Spațiul cumva a influențat activitatea mea, având posibilitatea de a mă afla mai mult la serviciu, alături de colegi, aici, în birou, și a continua activitatea mea de contabil. La moment, este un spațiu mic amenajat cu covoraș unde copilul poate să stea jos ca să nu îl țin doar în cărucior”, a relatat Natalia Costin, contabilă, Primăria Strășeni.

„Legislația în vigoare permite inclusiv amenajarea a astfel de spații și vine în întâmpinarea părinților, atât a femeilor, cât și a bărbaților, de a reveni mai devreme din concediul de îngrijire a copilului în contextul în care nu doar administrația publică locală întâmpină probleme în resurse umane”, a menționat Cristina Smolenschi, viceprimar, Strășeni.

Până acum, nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru primării au amenajat spații dedicate celor mici. În acest mod, instituțiile publice pot să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii și oferă mai multe oportunități părinților de a se încadra în câmpul muncii.

„Promovarea accesului la educația de calitate este unul dintre Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă pe care țara noastră și le-a asumat prin servicii prietenoase copiilor, servicii de îngrijire pentru copii și adulți. Diversificarea oportunităților de muncă legală contribuie, pe de o parte, la educația de calitate a copiilor, pe de alta, la crearea locurilor de muncă”, a declarat Andrei Darie, specialist programe creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Pentru dotarea cu mobilier și procurarea rechizitelor de birotică necesare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a alocat 93 de mii de lei.

În urma unui transplant de uter, o femeie din Brazilia a născut o fetiță perfect sănătoasă
Articolul anterior
O graviduță superbă! Daniela Ciocanu, cu burtica la soare pe litoral
Articolul următor