În urma unui transplant de uter, o femeie din Brazilia a născut o fetiță perfect sănătoasă

Potrivit medicilor, acesta este primul caz de succes, de până acum, care a fost publicat în jurnalul medical The Lancet. Porcedura de transplantare a uterului include conectarea venelor de la uterul donatorului cu cele ale pacientului, precum artere, ligamente şi canal vaginal. În trecut au mai avut loc alte zece, astfel de cazuri ale transplantului de uter de la donatori decedaţi, în SUA, Turcia şi Cehia, dar toate au eşuat.

separator

Micuța a fost adusă pe lume prin cezariană, la 35 de săptămâni şi trei zile, cântărind 2,550 de grame. Dani Ejzenberg, doctor la Spitalul Universitar Sao Paulo din Brazilia, care a condus acestă cercetare, informează că transplantul a avut loc în luna septembrie din 2016, când pacienta avea 32 de ani. Normele actuale presupun ca pentru un transplant de uter, organul trebuie să fie donat de către un membru în viaţă al familiei pacientei.
”Numărul oamenilor care-şi doresc să-şi doneze organele după moarte este mai mare decât cel al donatorilor în viaţă, oferind un potenţial mai mare populaţiei de donatori”, informează medicul.
  

Primul nou-născut în urma unui transplant de uter de la un donator în viaţă a avut loc în Suedia, în 2013. Oamenii de ştiinţă au raportat un total de 39 de proceduri, rezultând 11 naşteri. Experţii estimează că infertilitatea afectează undeva între 10% şi 15% din cuplurile din întreaga lume, la vârsta reproductivă. Mai exact, una din 500 de femei prezintă probleme la nivelul uterului. 

Înainte ca transplantul de uter să devină posibil, singurele opţiuni pentru a aduce un copil pe lume erau adopţia sau mamele surogat. În cazul din Brazilia, pacienta s-a născut fără uter în urma unei condţii numită sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatorul avea 45 de ani şi a murit de infarct. Cinci luni mai târziu de la transplant, echipa medicului Ejzenberg a notat că uterul nu prezenta semne de respingere, ecografiile cu ultrasunete fiind normale, iar pacienta avea un ciclu menstrual regulat. Embrionii pe care femeia îi avea îngheţaţi au fost implantat, iar şapte luni şi 10 zile mai târziu s-a confirmat că este însărcinată. La momentul publicării studiului în revista The Lancet, fetiţa avea şapte luni şi 20 de zile, era hrănită la sân şi avea o greutate de 7,2 kilograme.

Artiștii autohtoni se răsfață în vacanțe departe de casă! Iată unde i-a prins noul an
Articolul anterior
Cum îl înveți pe copil să bea apă
Articolul următor
Alte articole interesante