Cuvintele rostite de un părinte către copilul său lasă pentru totdeauna urme în el: bune sau mai puţin bune. De aceea avem o uriaşă responsabilitate cu privire la ce aud urechile copiilor noştri de la noi. Sunt multe, foarte multe cuvinte pe care un părinte este bine să le spună copilului său cât mai des, primele fiind eternele “Te iubesc”. Însă sunt şi altele de o profunzime specială, aparent banale şi fără mare însemnătate dar care, în contextul potrivit de viaţă, fac minuni pentru sufletul şi mai ales evoluţia umană viitoare ale unui copil. Vă recomandăm în acest articol 4 dintre acestea, vorbe pe care un părinte ar trebui să nu uite să le rostească copilului său.
1. Mulţumesc!
Unii părinţi consideră că nu are sens să tot mulţumească copilului pentru diverse situaţii sau acţiuni ale sale. Însă, atunci când un adult îi mulţumeşte unui copil, îi creşte propria valoare umană în proprii săi ochi. Copilul creşte cu imaginea de sine că este o persoană demnă de respect, egală cu semenii săi, iar din această poziţie de echilibru, cu uşurinţă va putea să respecte la rândul său şi să dăruiască iubire. Uneori este suficient doar şi pentru lucrurile bune pe care le face: se comportă frumos la magazine, dă o mână de ajutor în casă, spune anumite cuvinte care pentru tine au o importanţă specială etc. Arată-i iubirea şi aprecierea ta printr-u simplu “Mulţumesc!”, cald şi însoţit de zâmbet.
2. Te cred!
Nimic nu este mai important pentru un copil decât să vadă, să audă şi să simtă că părinţii lui îl cred. Sunt multe situaţii din viaţa copilului tău, în special după ce merge la grădi şi se confuntă cu provocările colectivităţii, a intersecţiei cu copii cu temperament diferit de el. Pot apărea conflicte în care este benefic să îţi crezi copilul, nu să îi crezi pe toţi ceilalţi din jur şi să îţi cerţi copilul, ţinând cu “partea adversă”. Chiar dacă intuieşti sau ai dovada că şi copilul tău a făcut o greşeală, educă-l cu tact dar arată-i că tu crezi în el, în cele spuse de el, în puterea lui de a se descurca. Copilul tău are nevoie să fie crezut pe cuvânt mai ales când îţi povesteşte despre câte lucruri a fost în stare!
3. Sunt mandru de tine!
Spune-i copilului că eşti mândru de el, la orice mare sau mică realizare a acestuia. Dacă s-a spălat singur pe mâini când a venit de afară, sau dacă şi-a pus singur farfuria în chiuvetă după ce a terminat de mâncat, găseşte mereu cuvinte de încurajare pentru el! Lasă-l să ştie că eşti mândru că a absolvit şcoala, că a câştigat un meci de fotbal sau despre orice ar fi vorba unde el s-a implicat. Desigur, nu abuza de aceste cuvinte la tot pasul, fiindcă nu vor mai fi aşa de valoroase când este nevoie de ele cu adevărat.
4. E în regulă să mai şi greşeşti.
Cu toţii greşim; fără greşeli nu putem evolua. Din păcate, faimoasa teamă de eşec a adulţilor se înfiripă din copilarie când o boacănă mică devine un capăt de lume pentru părinţi sau alţi reprezentanţi ai autorităţii. Greşeala este cea care ne învaţă cum să progresăm, ce să repetăm şi ce nu, pe ce drum al vieţii să o luăm şi pe care nu. Din pricina reacţiei părinţilor, mulţi copii simt că dacă cumva greşesc vor avea mari probleme sau e posibil ca alţii să râdă de ei. Spune-le că e în regulă să mai şi greşim şi că important este să tragă învăţăminte din greşelile făcute. De fapt, a învăţa din propriile greşeli este una dintre cele mai importante lecţii de viaţă pe care le poţi preda copilului tău, cu tact şi căldură.