Alimentaţia după naştere este extrem de importantă, deoarece are rolul de a oferi porţia necesară de energie mămicii, dar şi cel mai bun şi hrănitor lăptic pentru bebe, atunci când alăptează. Iată câteva dintre alimentele sigure şi foarte nutritive pe care le poţi consuma atunci când alăptezi şi de care ai nevoie, imediat după naştere!
Lactate scăzute în grăsimi
Lactatele sunt o categorie importantă de alimente, necesară în meniul oricărei proaspete mămici, în special atunci când alăptează. Pe lângă faptul că sunt o sursă esenţială de calciu, lactatele oferă şi doze importante de alte substanţe nutritive, precum vitamina B sau D.
Somon
Peştele este unul dintre cele mai valoroase alimente din punct de vedere nutritiv. Sursă bogată de acizi graşi Omega 3 şi nu numai, peştele trebuie să facă parte din meniul oricărei femei, indiferent că este gravidă, proaspătă mămica sau nu.
Specialiştii recomandă proaspetelor mămici somonul. Bogat în acizi graşi Omega 3, este un tip de peşte care contribuie nu doar la creşterea şi dezvoltarea armonioasă a bebeluşului, ci şi la starea ta de sănătate.
Afine
Orice proaspătă mămică care aăaptează ar trebui să-şi facă un obicei din a mânca zilnic câte o porţie de fructe de pădure, în special afine. Bogate în antioxidanţi şi elemente nutritive esenţiale, afinele reuşesc să satisfacă o mare parte din nevoile tale nutriţionale, dar şi ale fătului.
Consumul de afine energizează organismul şi îţi oferă o stare de bine, necesară pentru a avea grijă şi a te bucura de bebeluşul tău.
Ouă
Şi ouăle sunt alimente care ar trebui să se regăsească din plin în meniul mămicilor care alăptează sau abia au născut. Conţin cele mai de calitate proteine dintre toate alimentele, sunt o sursă bogată de calciu, dar şi de vitamina D, atât de rar întâlnită în alimentaţie. Toţi aceşti nutrienţi au rolul de a-ţi întări oasele, dar şi pe cele ale bebeluşului, prin intermediul laptelui.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poţi consuma în perioada postnatală. Bogate în vitamina A, C, fier şi cu o mulţime de antioxidanţi la pachet, aceste legume reprezintă o sursă de sănătate pentru tine şi copil.
Printre cele mai recomandate legume cu frunze verzi sunt: salata verde, spanacul, stevia sau broccoli.
Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o sursă importantă de acid folic. Deşi ştiai că acidul folic joacă un rol esenţial în sarcină şi în dezvoltarea intrauterină a fătului, este important să ştii că beneficiile lui continuă să se răsfrângă asupra bebeluşului şi după naştere.
Consumul de cereale integrale contribuie la producerea unui lapte de calitate bebeluşului şi la întărirea sistemului imunitar al acestuia. Nu doar bebe are de beneficiat de pe urma consumului acestor alimente, ci şi sănătatea ta, fiind un remediu eficient împotriva constipaţiei şi tranzitului intestinal lent. În plus, contribuie la creşterea nivelului de energie zilnic, astfel încât să poţi face faţă cu brio îngrijirii copilului.
Portocale
Portocalele sunt unele dintre cele mai populare fructe, în orice anotimp. Recunoscute pentru conţinutul bogat în vitamina C şi în antioxidanţi naturali, portocalele devin aliatele unei alimentaţii sănătoase pentru proaspetele mămici, în special dacă alăptează.
Fie că le consumi în stare naturală, fie că o faci sub formă de suc, portocalele îşi păstrează proprietăţile nutritive şi contribuie la întărirea sistemului imunitar şi la energizarea organismului.
Orez brun
Chiar dacă vrei să mai tai din aportul de carbohidraţi, pentru a încerca să dai jos kilogramele acumulate în sarcină, este indicat să îi păstrezi în dietă pe cei complecşi, esenţiali pentru funcţionarea zilnică a organismului.
Caloriile conţinute de carbohidraţii din cerealele integrale şi furnizate bebeluşului prin laptele de sân sunt esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea sănătoasă ale acestuia.