Orice proaspăt părinte îşi doreşte să crească un copil independent, sigur pe el, liber în gândire şi acţiune, creativ şi curajos. Dar paradoxul este că, în timp, reuşeşte să acţioneze în aşa fel încât rezultatul va fi un adult manipulabil, lipsit de iniţiativă, temător şi obedient în faţa celor mai autoritari decât el. Desigur, nu se întâmplă în 100% din situaţii, pentru că sunt o mulţime de factori care pot înclina balanţa într-un sens sau altul. În proporţie copleşitoare, avem însă de-a face cu copii care ori devin adulţi nesiguri, care aşteaptă să primească ordine de la alţii ori ajung firi tiranice, care îi manipulează pe cei din jur, explică renumitul psiholog american lui Alfie Kohn.
Aceste rezultate pe care nu le dorim, dar le obţinem sunt încurajate şi perpetuate inclusiv la nivelul sistemului de învăţământ, unde copilul este condiţionat să înveţe sub ameninţarea notelor sau a calificativelor, ori a recompenselor, în loc să-i fie stimulată plăcerea de a descoperi lucruri noi şi astfel de încuraja studiul benevol, care dezvoltă creativitatea.
„De ce copiii pedepsiţi continuă să fie obraznici, dacă pedeapsa este considerată de sute de ani o metodă educaţională atât de eficientă? Pedeapsa şi recompensa sunt feţele aceleiaşi monede, dar o monedă care cumpără extrem de puţine lucruri pozitive“, spune Alfie Khon. Folosirea lor ca parte esenţială a educaţiei convenţionale duce, pe termen lung, în egală măsură, la efecte negative dovedite ştiinţific.
Nu în ultimul rând, reputatul psiholog crede că o altă greşeală capitală pe care o fac dintotdeauna părinţii este că nu-şi tratează copiii cu respect, chiar dacă au acest comportament fără să realizeze că îi desconsideră fix pe cei pe care se presupune că îi iubesc necondiţionat şi pentru care ar face orice.
„Îi arătăm unui străin sau unui coleg mai mult respect, mai multă consideraţie decât copilului nostru. Ce se întâmplă atunci când vezi un străin sau un coleg că se împiedică şi cade? Îl ajuţi să se ridice, îi scuturi hainele, îl întrebi dacă a păţit ceva şi dacă are nevoie de ajutor. Nu ţi-ai permite să-i tragi una după ceafă, să-i spui că este căscat şi că nu se uită pe unde merge, dar exact aşa reacţionează foarte mulţi părinţi în privinţa copiilor lor“, este exemplul oferit de Kohn pentru a ilustra lipsa de respect de copil.