Mesele echilibrate și diversificate sunt indicate pe tot parcursul vieții, dar în special, atunci când ești gravidă. Există însă unele alimente care nu ar trebui să le consumi în timpul sarcinii, pentru a nu provoca intoxicații alimentare sau a nu dăuna copilului.
1. Carnea
Nu consuma carne crudă sau insuficient de prelucrată termic (nu trebuie să fie de culoare roz sau să aibă urme de sânge). Evită să întrebuințezi carne tocată din magazin și nu consuma mezelurile, carnea afumată și pateuri de orice origine. Aceste produse pot conține bacteria Listeria care pot provoca avort spontan. Listeria are capacitatea de a traversa placenta și poate infecta copilul, punându-i viața în pericol. Inclusiv, poate fi un focar de bacterii Salmonella și Toxoplasma.
Peștele marin sau oceanic a devenit extrem de periculos pentru organismul uman, deoarece conțin un nivel ridicat de mercur. Mercurul consumat în timpul sarcinii este asociat cu întârzierea de dezvoltare și provocarea unor leziuni la creierul bebelușului. Un eșantion ce cuprinde tipurile de pește periculos este: rechinul, macroul, tonul și peștele- spadă. Și conservele din aceste tipuri de pește sunt la fel de periculoase.
Nu mânca ouă crude sau insuficient de fierte (oul trebuie să aibă și albușul și gălbenușul tare), deoarece acestea pot provoca intoxicații alimentare cu Salmonella.
Brânza cu mucegai poate conține bacteria Listeria. Nu bea lapte nepasteurizat, dacă sursa de lapte este sigură, oricum fierbe-l bine înainte de a-l consuma. Nu mânca caș proaspăt de oaie sau de capră, acestea sunt un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase.
Expunerea prenatală la alcool poate interfera cu dezvoltarea sănătoasă a copilului. În funcție de cantitatea consumată de alcool, în timpul sarcinii, aceasta poate duce la sindromul alcoolismului fetal sau la alte tulburări de dezvoltare a fătului.
Atenție! Spală foarte bine legumele și fructele înainte de-a le consuma, pentru a nu te expune infecției cu toxoplasma.
Text: Snejana Țugui