Femeile care consumă regulat alimente prăjite înainte de conceperea copilului riscă să dezvolte în timpul sarcinii diabetul gestaţional, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Diabetologia de către oamenii de ştiinţă americani.
Diabetul gestaţional este un tip de diabet, sau intoleranţă la glucoză, ce apare în cursul sarcinii şi complică evoluţia acesteia, întrucât este deseori însoţit de valori înalte ale tensiunii arteriale în timpul gravidităţii, greutate anormal de mare a copiilor la naştere, icter la nou-născuţi, naşterea de feţi morţi, alte complicaţii survenite în timpul travaliului. În plus, femeile care au suferit de diabet gestaţional în perioada sarcinii au şanse crescute de a dezvolta ulterior în viaţă diabetul zaharat tip 2.
Studiul a determinat corelaţia între consumul ridicat de „prăjeli” şi dezvoltarea diabetului gestaţional în cursul viitoarelor sarcini la femeie. Pe un eşantion de 15.027 de persoane, cercetătorii au constatat că femeile care obişnuiau să consume alimente prăjite de 7 ori pe săptămână sau mai mult, au avut un risc de a face diabet gestaţional, devenind însărcinate, mai mult decât dublu, comparativ cu femeile care mâncau prăjeli mai rar decât o dată pe săptămână.
Părerea experţilor este că în timpul prăjirii alimentelor se formează compuşi chimici nocivi, care cresc rezistenţa la insulină şi eventual lezează celulele pancreatice producătoare de insulină, contribuind în acest mod la apariţia diabetului sau intoleranţei la glucoză.
Important este că în cadrul acestui studiu cele mai multe dintre ,,prăjeli’’ au constituit alimentele din comerţ gata prăjite, care de cele mai multe ori sunt preparate în uleiul refolosit, iar acest lucru deteriorează grăsimile vegetale crescând şi mai mult cantitatea de substanţe nocive din ele.