Potrivit specialiştilor, aproximativ 20% din sarcini se încheie cu un avort spontan şi mai mult de 80% din aceste pierderi se produc până în săptămâna 12 de sarcină.
Dacă îţi este teamă de avortul spontan, vrei să ştii din ce cauze apare şi care sunt primele semnale, află toate aceste informaţii de la un specialist.
„Unele avorturi spontane sunt suspectate în timpul uneia dintre vizitele prenatale de rutină, atunci când medicul sau moaşa nu pot auzi bătăile inimii copilului sau observă că uterul nu este în creştere aşa cum ar trebui. Adesea, embrionul sau fătul îşi opresc dezvoltarea cu câteva săptămâni înainte de a apărea simptomele unui avort, cum ar fi sângerare sau crampe”, explică dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover.
Din ce cauze apare avortul spontan?
Multe din cazurile de avorturi spontane din primul trimestru sunt considerate a fi evenimente aleatorii cauzate de anomalii cromozomiale în ovulul fertilizat. Cel mai adesea, acest lucru înseamnă că ovulul sau spermatozoidul a avut numărul greşit de cromozomi şi, ca rezultat, ovulul fertilizat nu se poate dezvolta în mod normal.
„Uneori, un avort spontan este cauzat de probleme care apar în timpul procesului delicat al dezvoltării timpurii. Acest lucru ar include un ovul care nu se implantează în mod corespunzător în uter sau un embrion cu defecte structurale care îl împiedică să se dezvolte”, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Cu toate că orice femeie poate suferi un avort spontan, există factori de risc care pot cauza apariţia acestuia: vârsta înaintată, antecedente în familie, probleme de sănătate: diabet, afecţiuni autoimune, probleme cervicale sau uterine, probleme genetice, infecţii, consumul de alcool, ţigări, droguri, consumul excesiv de medicamente, mediu toxic, obezitate.
Simptome care anunţă avortul spontan
Potrivit dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie iată care sunt semnele la care trebuie să fii atentă:
Sângerări neregulate sau pete
Petele sau sângerările vaginale reprezintă, de obicei, primul semn al unui avort spontan. Ţine minte, totuşi, că una 1 din 4 femei însărcinate au unele sângerări neregulate sau pete la începutul sarcinii, iar cele mai multe dintre aceste sarcini nu se încheie cu avort spontan.
Dacă sângerările sunt însoţite şi de alte simptome, mergi urgent la medicul ginecolog.
Crampe
Crampele abdominale ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare că vei suferi un avort spontan. Mergi imediat la control ginecologic, mai ales în cazul în care crampele se simt mai puternice decât cele menstruale, dacă sunt izolate într-o parte sau sunt însoţite de sângerare.
Dureri de spate
Crampele pot lua, de asemenea, forma unor dureri de spate mai mici sau moderate în intensitate. În cazul în care durerile de spate sunt însoţite de sângerare, apelează la consultul unui obstetrician.
Secreţii vaginale
Dacă observi secreţii vaginale neobişnuite, inclusiv cheaguri de sânge sau chiar o hemoragie, ar putea fi un semn că pierzi sarcina. De asemenea, dacă acestea sunt urât mirositoare sau provoacă iritaţia vaginală, ai un motiv de îngrijorare.
Schimbarea bruscă a stării
Dacă te simţi bine brusc după săptămâni de greaţă, de obicei, înseamnă doar că nivelul hormonilor s-a uniformizat, dar acest lucru poate indica, de asemenea, un avort spontan, mai ales atunci când este însoţită de alte simptome. Această situaţie nu trebuie să te îngrijoreze, dar dacă ai şi alte simptome de avort spontan, discută cu medicul tău.
Test de sarcină negativ după unul pozitiv
Temerile de avort spontan le fac pe unele femei să repete testul de sarcină după o perioadă, chiar dacă au avut deja unul pozitiv, doar pentru a se linişti. Dacă acest ultim test iese negativ, pentru a fi sigură, mergi la medicul ginecolog.
Durere abdominală
Durerile abdominale încep, de obicei, după ce apar sângerările vaginale. Se pot simţi la o intensitate scăzută sau pot fi persistente, uşoare sau ascuţite, însă pot fi sub forma unei presiuni pelviene care creează disconfort.