Plănsul la cei micuţi este ceva obişnuit, mai ales în primele trei luni de după naştere, când colicile bebeluşului ar putea să te ţină mereu în priză. Câteva sfaturi încurajatoare sunt binevenite întotdeauna!
1.Schimbare de poziţie
Părinţii au tendinţa de a legăna copilul cu colici cu faţa în sus, însă acest lucru ar putea să nu fie de folos. Încearcă să-l întorci pe bebeluş cu faţa în jos, punând mâna ta sub burtică, iar capul lui pe antebraţ. Astfel s-ar uşura eliberarea gazelor din intestin.
2. Masajul
Un masaj liniştitor poate acţiona mirific asupra bebeluşului cu colici. Mulţi dintre micuţi adoră contactul piele la piele. Studiile arată că copilaşii care sunt masaţi, par să plângă mai puţin şi să doarmă mai bine. Dezbracă copilul de hăinuţe într-o cameră caldă şi netezeşte lent, dar ferm, picioruşele, braţele, spatele, pieptul, fără să insişti dacă îi displace.
3.Permite-i să eructeze
Un copil plângând poate să înghită aer şi să-l facă să plângă şi mai rău.
Ajută-l să eructeze. Poziția clasică – copilul aşezat vertical, cu capuşorul peste umărul tau funcţionează pentru a elibera ceva aer.
4.Poartă copilul
În multe ţări, copiii petrec o mare parte din zi fiind purtaţi în slinguri, fie pe spate, fie în faţă la piept. Se crede, că acest lucru ar alina colicile micuţului, în timp ce te mişti, iar el poate să adoarmă liniştit.
5.Ieşiţi la o plimbare
Un bebeluş în uter este plimbat, legănat şi purtat ziua întreagă, odată cu mişcările mamei, aşa încât el devine obişnuit cu acest lucru şi, chiar, îi place. Pune-l în cărucior la o plimbare, în leagăn sau balansoar.
6.Sunetul
Un sunet constant, de intensitate mică, ar fi un mijloc de sustragere şi liniştire pentru bebeluş.
7. Consultă medicul
Dacă te îngrijorează plânsul copilului, consultă medicul pentru a exclude cauze medicale speciale, care de cele mai multe ori, din fericire, nu se adeveresc. Unii bebeluşi sunt uneori pur şi simplu predispuşi să plângă mai mult decât alţii şi e bine să înţelegi că nu va fi așa pentru totdeauna.