Ficatul (de pui, vită sau curcan) este un aliment necesar şi foarte sănătos în alimentaţia copilului, dar cantitatea de ficat pe care copilul o mănâncă este esenţială. Prea mult poate să fie dăunător, iar acest detaliu este prea puţin cunoscut de părinţi.
Ficatul este un aliment care trebuie mâncat cu program, cel puţin între 6 luni şi 2 ani şi cu atenţie la cantităţi până la 7-8 ani.
Ficatul este o sursa bogată de vitamina A, un nutrient care joacă un rol important în dezvoltarea şi susţinerea mai multor organe, în plus contribuie la o vedere buna şi un sistem imunitar sănătos.
Există două tipuri de vitamina A
Prima este provitamina A carotenoide, inclusiv beta-caroten, şi care este stocat ca pigment în alimente (morcovi, roşii, cartofii dulci) pe care corpul îi transforma în vitamina A – şi se găsesc în alimentele vegetale în legumele cu frunze verzi, legumele galbene şi portocalii şi în fructele roşii.
Iar a doua este preformata, vitamina A, care se găseşte în alimente de origine animală, inclusiv peşte, lactate şi carne. Ficatul face parte din alimentele deosebit de bogate în vitamina A, iar prea multă vitamina A preformată poate să fie dăunătoare. În cazul precursorilor de vitamina A care provin din vegetale acest pericol nu exista!
Inclusiv în timpul sarcinii ficatul face parte din alimentele care trebuie consumate în cantităţi reduse pentru că prea multă vitamina A preformată poate să ducă la malformaţii congenitale.
Efectele excesului de vitamina A preformată
Hipervitaminoza A, adică excesul de vitamina A preformată poate duce la un risc crescut de fracturi de oase. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A blochează vitamina D şi poate să ducă la scăderea densităţii minerale osoase. Vitamina A preformată poate să ducă şi la leziuni hepatice.
În consecinţă prea mult ficat în dieta copilului mic (în condiţiile în care acest aliment trebuie inclus în dieta copilului), care primeşte şi alte suplimente de vitamina A (din cereale, din formula de lapte praf) poate să fie dăunătoare.
În dieta copilului mic, de până la 2 ani regula este simplă: o porţie de ficat, o singură dată pe săptămână. Mai puţin da, mai mult niciodată!
Cel mai bun este ficatul de viţel şi cel de pui pentru că are cele mai puţine toxine. Pe lângă vitamina A şi fier, ficatul este o excelentă sursă de vitamine din grupul B, cupru, acid folic, este o foarte bună sursă de proteine şi fosfor, dar şi alte minerale esenţiale.