Exista o gamă variată de băuturi pentru copii. De la lapte, sucuri, apă și până la ceaiuri, micuții se pot bucura de gustul și beneficiile fiecărei categorii. Însă știi cât anume are voie să bea dintr-o anumită categorie, care sunt sucurile permise sau ce plante sunt sigure pentru ceaiuri? Descoperă ghidul băuturilor recomandate pentru copilul tău!
De câte lichide are nevoie copilul zilnic?
Cantitatea de lichide zilnic recomandată la copii depinde de vârstă, nivelul de activitate al micuțului și de temperatura de afară.
Se consideră că un copil cu vârsta cuprinsa între 12 și 36 de luni are nevoie de aproape 1.3 l de lichide pe zi. Aceasta cantitate este asigurată nu numai de apă, ci la totalul ei contribuie și laptele, mâncarea și alte tipuri de băuturi.
Tipuri de băuturi recomandate la copii
Laptele este sursă primară de lichide la bebeluși. După naștere, bebelușii beau, înainte de orice alt lichid, lapte matern când se începe alăptarea. Pe măsură ce crește, copilul diversifică tipurile de lapte astfel:
- lapte matern – este cel mai recomandat tip de lapte pentru bebeluși, încă de la naștere, cu conținut unic de substanțe nutritive și anticorpi;
- lapte praf – se dă de la naștere (dacă nu se poate/vrea alăptarea) – este o sursa excelentă de biotină, calciu, fier, vitamine, proteine, magneziu etc.
- lapte de vacă integral (abia după 1 an) – sursă excelentă de calciu, magneziu, fosfor, proteină, riboflavină, seleniu, vitamina A, B12, D;
- lapte de capră (după 3 ani) – este o sursa foarte bună de calciu, magneziu, fosfor, proteine, riboflavina și vitamine.
Copiii între 1-3 ani au nevoie de 230 – 570 ml de apă pe zi, pe lângă laptele pe care trebuie să îl consume zilnic.
Cea mai recomandată este apa plată pentru cei mici, dar se poate da și apa îmbunătățită sau fortifiată cu arome și vitamine, care să îi asigure și un conținut nutrițional.
Apa plată nu reprezintă o sursă de nutrienți, dar este principala sursă de hidratare și cea mai recomandată de medici.
Sucuri
Când vine vorba de sucuri în alimentația copilului, este important să se știe că se recomandă sucuri naturale, din fructe și legume proaspete și nu de băuturi răcoritoare carbogazoase sau nu, din comerț. Sucul de fructe sau legume permite copilului să își ia porția zilnică din aceste alimente, dacă nu este un mare amator al consumului lor proaspăt.
Totuși, este indicat să limitezi porția zilnică la doar 120-170 ml de suc, deoarece conține multe calorii. Sunt recomandate și limonadele.
Pe cât de benefice pot fi pentru sănătatea celor mici, în aceeași măsură pot fi și toxice sau periculoase. Există multe ceaiuri din plante nepermise copiilor, din cauza gradului mare de toxicitate, iar medicii evită să facă recomandari de acest fel la copiii mici.
Ceaiurile considerate sigure și care ajută împotriva colicilor la bebeluși sunt cele de mușețel, chimen, mărar sau chimen dulce. Chiar și așa, tot este indicat să ai avizul medicului înainte de a-i da copilului vreun ceai din plante necunoscute.