Este evident faptul că atunci cînd alegem piureul de fructe, legume sau carne pentru copii, citim compoziția produsului. În continuare vom determina ce alte ingrediente se conțin în borcănașele cu alimente pentru copii, pe lângă cele de bază. La ce folosesc anumite componente și ce efecte au acestea asupra sănătății bebelușului?
Vitamina C și apa. Adăugarea apei reduce aciditatea produsului (apropo, se recomandă diluarea cu apă și a piureurilor de fructe pregătite în condiții casnice, iar pentru copiii mai măricei – și a sucurilor de fructe proaspăt stoarse).
O parte din Vitamina C se distruge în procesul de sterilizare, din cauza că nu rezistă la căldură. De aceea în produsul gata preparat se introduce cantitatea de vitamina C corespunzătoare necesităților de vîrstă a bebelușului. Acest lucru sporește utilitatea și contribuie la menținerea mai îndelungată a fructelor în stare proaspătă.
Amidon.
Agent de îngroșare. Amidonul este sursa principală de energie în alimentația omului, capabil să absoarbă apa și să se umfle pînă la obținerea unei mase moale omogene.
Este folosit în componența produselor alimentare pentru copii, pentru a stabiliza vîscozitatea dispersiilor produsului.
În cerealele obișnuite se conțin cantități mari de amidon, de la 50% în ovăz și pînă la 70% în orez și griș.
De asemenea, amidonul se regăsește în mazăre, dovleci, banane și chiar în roșii. Adesea cuvântul,,amidon” este însoțit de ,,modificat”. Nu vă alarmați!
Modificat se referă la un proces prealabil de prelucrare, în cazul dat se presupune scindarea prealabilă a acestuia la temperaturi ridicate.
Amidonul modificat absoarbe mai bine apa și conferă produsului o textură mai fină.
Unii producători utilizează în locul amidonului făina de orez sau porumb.
Acid citric și suc de lămîie
Aceste substanțe sunt conservanți naturali, care măresc termenul de valabilitate al produsului.
În calitate de alternativă a vitaminei C, producătorii pot opta pentru acidul citric sau le pot utiliza pe ambele simultan.
Acidul citric participă în procesele metabolice, iar cantitățile de acid utilizate în hrana pentru copii sunt inofensive. Acesta împiedică oxidarea și decolorarea produsului.
Ulei vegetal. În alimentația copiilor poate fi utilizat uleiul de soia, rapiță sau oricare alt ulei permis de a fi inclus în alimentația acestora. Producătorul poate adăuga în produsul alimentar comercializat în borcănașe ulei de floarea-soarelui, porumb sau de măsline, cu care deja suntem familiarizați.
Pectina – agent de îngroșare, gelifiere. Se obține din tescovina de mere, se conține practic în toate fructele și legumele. Este un produs natural și facilitează procesul de digestie al bebelușului.
Lecitina – emulgator. Contribuie la formarea unei compoziții omogene a produsului din lichide nemiscibile (de exemplu, apă și ulei). În tractul gastro-intestinal aceasta se descompune în acizi grași indispensabili sistemului nervos central. Lecitina se conține în laptele matern și se adaugă neapărat în hrana pentru copii.
Fructoza – îndulcitor, zahăr de fructe. Se conține în toate fructele și pomușoarele.
Unii producători adaugă o cantitate suplimentară de fructoză, în scopul obținerii unui gust mai dulce. Utilizarea în exces a acestor produse este contraindicată de către medicii pediatri, fiind recomandat consumul produselor cu conținut firesc de fructoză.