Intimidările și hărțuirile sunt realități cu care s-au confruntat copiii și adolescenții din toate generațiile, iar indiciile arată că ele nu vor dispărea prea curând. Este responsabilitatea părinților să își învețe copiii cum să reacționeze în cazul unor acte de respingere socială și cum trebuie să interacționeze cu potențialii agresori.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Înainte de toate, iată câteva lucruri pe care NU trebuie să îi spui copilului tău în astfel de cazuri:
1. Să ignore agresorii. Cum putem cere unui copil să ignore un atac la nivel emoțional? Sfatul acesta nu este doar absurd, ci și crud.
2. Că e prea sensibil? Este o idee total greșită să etichetezi și să subminezi sentimentele pe care le are copilul tău.
3. Că vei rezolva tu situația. Deși ai putea fi tentată să iei lucrurile în propriile mâini și să rezolvi mai întâi situația, gândește-te mai întâi dacă nu există o cale prin care copilul tău se poate descurca. La urma urmelor, vrei să-l pregătești și să-l formezi pentru viață, nu? Nu vei fi mereu lângă el pentru a-l proteja.
Iată 3 lecții pe care specialiștii îți recomandă să le dai copilului tău:
1. Este bine să-l înveți că este posibil ca agresorul să nu aibă ceva în particular cu el, ci cum lumea în care trăiește în general. Sau poate că a avut pur și simplu o zi proastă. În felul acesta, copilul nu va mai lua lucrurile atât de personal și se va simți mai puțin abătut.
2. Sugerează-i să-i zâmbească copilului care se uită urât la el. Ar putea părea un sfat ridicol, însă nu e așa. Un zâmbet are puterea de a-i bulversa pe cei cu intenții nu tocmai bune și poate fi extrem de eficient.
3. Învață-l și să simtă puțină empatie pentru persoana care îi intimidează. Dacă înțelege că unii copiii se comportă într-un mod agresiv din cauză că pentru ei viața nu este tocmai frumoasă, atunci se va simți mai puțin deprimat.