Citomegalovirusul este o infecţie ce face parte din familia virusurilor herpetice, alături de virusurile herpes simplex de tip 1 şi 2. În timp ce infecţia cu citomegalovirus este extrem de răspândită, estimându-se că 80-100% din populaţia adultă comportă anticorpi specifici contra virusului, însă dezvoltă rar simptome, infecţia cu citomegalovirus prezintă probleme serioase atunci când vine vorba de sarcină şi făt.
În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că până la 4 femei din 100, ce nu au fost infectate de citomegalovirus înainte de sarcină, se contaminează cu CMV (citomegalovirus) în timpul gravidităţii şi acest fapt poate conduce la întreruperea sarcinii sau la malformaţii de dezvoltare la nou-născut.
Mai mult, s-a constatat faptul că, în cazul în care infectarea are loc în prima jumătate de sarcină, la 30-40 de femei din 100, infecţia reuşeşte să pătrundă în organismul fătului. Dacă infectarea cu citomegalovirus are loc în a doua jumătate de sarcină, probabilitatea ca infecţia să ajungă la făt şi să tulbure dezvoltarea acestuia este mai mică.
Ce este, de fapt, citomegalovirusul, cum poate fi depistată infecția și cum influențează asupra sarcinii? Cu referire la aceste întrebări relatează medicul Svetlana Jubîrcă, specialist obstetrician-ginecolog și conducător al cursurilor de pregătire prenatală ,,SWEET MAMA,, de la IMSP Institutul Mamei și Copilului.
„Citomegalovirusul este un virus foarte răspândit în mediul uman, şi care infectează până la 50% din adulţi din toată lumea. Acesta este caracterizat prin proprietatea de a rămâne latent în organism pe o perioadă lungă de timp. Virusul se conţine în particulele de salivă, urină, sânge sau spermă ale oamenilor infectaţi cu CMV”, spune specialista.
„Omul sănătos poate să se infecteze cu CMV numai de la o altă persoană, care s-a infectat cu citomegalovirus câteva luni sau ani în urmă”, adaugă medicul.
Cum se transmite virusul citomegalic?
Transmiterea citomegalovirusului se face prin contactul apropiat cu fluidele persoanei infectate: prin urină, salivă, laptele mamar, sânge, lacrimi, spermă sau alte fluide ale corpului, în timpul strănutului, tusei, sărutului, prin contact sexual, transfuzie de sânge, transplant de organe etc.
Semnele bolii
Odată ajuns în organismul uman, citomegalovirusul rămâne în el pentru totdeauna şi, sporadic, poate să se reactiveze şi să apară în salivă sau în alte lichide biologice.
„Întrucât acest virus se manifestă de multe ori latent, fără a prezenta de multe ori simptome, nu toate persoanele pot cunoaște dacă sunt sau nu infectate cu acest tip de virus. Există, însă, și cazuri în care CMV poate prezenta simptome de oboseală, epuizare, inflamarea amigdalelor sau chiar febră. De obicei, acestea apar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit ori la copii”
Citomegalovirusul în perioada sarcinii
Specialistul menționează faptul că infectarea pentru prima dată cu această infecţie în perioada de sarcină sau dacă, în timpul gravidităţii, are loc reactivarea infecţiei, cu care organismul a fost contaminat anterior, citomegalovirusul poate dăuna fătului şi provoca malformaţii de dezvoltare.
„În majoritatea cazurilor medicul poate recomanda întreruperea sarcinii, întrucât riscul de infectare al bebelușului este destul de crescut. După naștere acesta poate prezenta malformații cerebrale, probleme de auz, văz sau chiar retard mintal.”
Semnele care arată afectarea fătului, vizibile la ecografie
Examenul ultrasonor în timpul sarcinii poate arăta:
– încetinirea dezvoltării intrauterine;
– tulburări în dezvoltarea creierului.
Poţi rămâne gravidă dacă eşti infectată cu CMV?
„Potrivit datelor ştiinţifice de care dispunem în prezent, citomegalovirusul nu poate fi o piedică în conceperea unui copil. Aceasta înseamnă că, în lipsa altor cauze care ar putea să împiedice conceperea unui copil, femeia poate prinde sarcină, fiind deja infectată cu citomegalovirus. Cu toate acestea, la unele femei, care reuşesc să conceapă un copil, infectarea cu CMV sau reactivarea infecţiei respective pot conduce la moartea fătului, care se manifestă prin aşa-numitul avort spontan sau printr-o sarcină neviabilă”, menționează ginecologul.
Poţi naşte natural dacă ai citomegalovirus?
„Dacă testele arată că aţi suferit, în trecut, de infecţia CMV şi dacă, în prezent, infecţia nu dă niciun semn de activitate, răspunsul este Da, puteți naște. Însă dacă testele vor arăta că v-aţi infectat cu citomegalovirus în perioada de sarcină, inclusiv cu puţin timp înainte de naştere, naşterea pe căi naturale sporeşte nesemnificativ riscul infectării copilului de la mamă, iar dacă această contaminare va avea totuşi loc, probabilitatea ca infecţia să dăuneze copilului va fi foarte mică.”
Femeile, care au contactat cu citomegalovirus până la sarcină ori s-au infectat prima dată cu CMV în timpul gravidităţii, pot naşte pe cale naturală, spune medicul.
Cum este depistată infecţia CMV la nou-născut sau sugar?
În cazul în care, la naştere, copilul nu dă semne de boală, acesta fiind primul indiciu al faptului că nu s-a infectat cu CMV în timpul gravidităţii, în primele zile de după naştere medicul poate indica o analiză a sângelui -testul PCR sau testul la anticorpi IgM. Dacă analizele vor arăta că în sângele copilului nu sunt urme de citomegalovirus, aceasta va fi o dovadă a faptului că bebeluşul nu s-a infectat în timpul gravidităţii.
Citomegalovirusul şi lactaţia
Dacă medicii au depistat urme de infecţie suportate anterior sau dacă infectarea s-a produs în timpul sarcinii, nou-născutul poate fi contaminat prin lapte matern. Cu toate acestea, dacă copilul s-a născut în termen şi nu are niciun fel de probleme de sănătate, acesta poate fi alăptat, deoarece infectarea cu CMV nu va fi periculoasă pentru copil. Virusul va pătrunde în organismal micuțului şi va rămâne acolo fără a provoca probleme grave de sănătate.
Pe de altă parte, dacă copilul s-a născut prematur şi cu anumite probleme de sănătate, înainte de a începe lactaţia, va trebui să ceri sfatul medicului pentru a determina dacă infectarea cu CMV prin laptele matern este periculoasă pentru copilul tău.
sursa: eumama.md