Ce trebuie să ştii despre infecţia cu citomegalovirus în timpul sarcinii?

Citomegalovirusul este o infecţie ce face parte din familia virusurilor herpetice, alături de virusurile herpes simplex de tip 1 şi 2. În timp ce infecţia cu citomegalovirus este extrem de răspândită, estimându-se că 80-100% din populaţia adultă comportă anticorpi specifici contra virusului, însă dezvoltă rar simptome, infecţia cu citomegalovirus prezintă probleme serioase atunci când vine vorba de sarcină şi făt.

separator

cmv-during-pregnancy-1În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că până la 4 femei din 100, ce nu au fost infectate de citomegalovirus înainte de sarcină, se contaminează cu CMV (citomegalovirus) în timpul gravidităţii şi acest fapt poate conduce la întreruperea sarcinii sau la malformaţii de dezvoltare la nou-născut.

Mai mult, s-a constatat faptul că, în cazul în care infectarea are loc în prima jumătate de sarcină, la 30-40 de femei din 100, infecţia reuşeşte să pătrundă în organismul fătului. Dacă infectarea cu citomegalovirus are loc în a doua jumătate de sarcină, probabilitatea ca infecţia să ajungă la făt şi să tulbure dezvoltarea acestuia este mai mică.

ddddddCe este, de fapt, citomegalovirusul, cum poate fi depistată infecția și cum influențează asupra sarcinii? Cu referire la aceste întrebări relatează medicul Svetlana Jubîrcă, specialist obstetrician-ginecolog și conducător al cursurilor de pregătire prenatală ,,SWEET MAMA,, de la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

„Citomegalovirusul este un virus foarte răspândit în mediul uman, şi care infectează până la 50% din adulţi din toată lumea. Acesta este caracterizat prin proprietatea de a rămâne latent în organism pe o perioadă lungă de timp. Virusul se conţine în particulele de salivă, urină, sânge sau spermă ale oamenilor infectaţi cu CMV”, spune specialista.
„Omul sănătos poate să se infecteze cu CMV numai de la o altă persoană, care s-a infectat cu citomegalovirus câteva luni sau ani în urmă”, adaugă medicul.

Cum se transmite virusul citomegalic?

Transmiterea citomegalovirusului se face prin contactul apropiat cu fluidele persoanei infectate: prin urină, salivă, laptele mamar, sânge, lacrimi, spermă sau alte fluide ale corpului, în timpul strănutului, tusei, sărutului, prin contact sexual, transfuzie de sânge, transplant de organe etc.

Semnele bolii

Odată ajuns în organismul uman, citomegalovirusul rămâne în el pentru totdeauna şi, sporadic, poate să se reactiveze şi să apară în salivă sau în alte lichide biologice.

„Întrucât acest virus se manifestă de multe ori latent, fără a prezenta de multe ori simptome, nu toate persoanele pot cunoaște dacă sunt sau nu infectate cu acest tip de virus. Există, însă, și cazuri în care CMV poate prezenta simptome de oboseală, epuizare, inflamarea amigdalelor sau chiar febră. De obicei, acestea apar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit ori la copii”

Citomegalovirusul în perioada sarcinii

Specialistul menționează faptul că infectarea pentru prima dată cu această infecţie în perioada de sarcină sau dacă, în timpul gravidităţii, are loc reactivarea infecţiei, cu care organismul a fost contaminat anterior, citomegalovirusul poate dăuna fătului şi provoca malformaţii de dezvoltare.

„În majoritatea cazurilor medicul poate recomanda întreruperea sarcinii, întrucât riscul de infectare al bebelușului este destul de crescut. După naștere acesta poate prezenta malformații cerebrale, probleme de auz, văz sau chiar retard mintal.”

Semnele care arată afectarea fătului, vizibile la ecografie

Examenul ultrasonor în timpul sarcinii poate arăta:

– încetinirea dezvoltării intrauterine;
– tulburări în dezvoltarea creierului.

babyPoţi rămâne gravidă dacă eşti infectată cu CMV?

„Potrivit datelor ştiinţifice de care dispunem în prezent, citomegalovirusul nu poate fi o piedică în conceperea unui copil. Aceasta înseamnă că, în lipsa altor cauze care ar putea să împiedice conceperea unui copil, femeia poate prinde sarcină, fiind deja infectată cu citomegalovirus. Cu toate acestea, la unele femei, care reuşesc să conceapă un copil, infectarea cu CMV sau reactivarea infecţiei respective pot conduce la moartea fătului, care se manifestă prin aşa-numitul avort spontan  sau printr-o sarcină neviabilă”, menționează ginecologul.

Poţi naşte natural dacă ai citomegalovirus?

„Dacă testele arată că aţi suferit, în trecut, de infecţia CMV şi dacă, în prezent, infecţia nu dă niciun semn de activitate, răspunsul este Da, puteți naște. Însă dacă testele vor arăta că v-aţi infectat cu citomegalovirus în perioada de sarcină, inclusiv cu puţin timp înainte de naştere, naşterea pe căi naturale sporeşte nesemnificativ riscul infectării copilului de la mamă, iar dacă această contaminare va avea totuşi loc, probabilitatea ca infecţia să dăuneze copilului va fi foarte mică.”

Femeile, care au contactat cu citomegalovirus până la sarcină ori s-au infectat prima dată cu CMV în timpul gravidităţii, pot naşte pe cale naturală, spune medicul.

Cum este depistată infecţia CMV la nou-născut sau sugar?

În cazul în care, la naştere, copilul nu dă semne de boală, acesta fiind primul indiciu al faptului că nu s-a infectat cu CMV în timpul gravidităţii, în primele zile de după naştere medicul poate indica o analiză a sângelui -testul PCR sau testul la anticorpi IgM. Dacă analizele vor arăta că în sângele copilului nu sunt urme de citomegalovirus, aceasta va fi o dovadă a faptului că bebeluşul nu s-a infectat în timpul gravidităţii.

Citomegalovirusul şi lactaţia

Dacă medicii au depistat urme de infecţie suportate anterior sau dacă infectarea s-a produs în timpul sarcinii, nou-născutul poate fi contaminat prin lapte matern. Cu toate acestea, dacă copilul s-a născut în termen şi nu are niciun fel de probleme de sănătate, acesta poate fi alăptat, deoarece infectarea cu CMV nu va fi periculoasă pentru copil. Virusul va pătrunde în organismal micuțului şi va rămâne acolo fără a provoca probleme grave de sănătate.

Pe de altă parte, dacă copilul s-a născut prematur şi cu anumite probleme de sănătate, înainte de a începe lactaţia, va trebui să ceri sfatul medicului pentru a determina dacă infectarea cu CMV prin laptele matern este periculoasă pentru copilul tău.

sursa: eumama.md

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Cele mai frumoase ținute de la MTV Video Music Awards
Articolul anterior
Magneţii lipiţi pe frigidere dăunează sănătăţii?
Articolul următor