Ai știut că părinții din Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda și Suedia abordează creșterea copiilor într-un mod unic: sunt susținuți atât de cultura scandinavă care acordă o deosebită atenție copilăriei, cât și de faptul că drepturile copiilor sunt protejate de către Executiv.
La prima vedere poate părea ciudată această metodă de educație, dar ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că înțelepciunea tradițiilor vechi de generații este susținută adesea de știință modernă.Principiile parentingului in stil scandinav
Așa că dacă te gândești să faci o schimbare în stilul tău de parenting, iată cum poți să o faci în stil scandinav:
Lasă-ți copilul să doarmă afară
Înscrie-ți copilul la creșă
În Suedia, copiii merg la creșă începând cu vârsta de 1 an, cu o parte din costuri suportate de Guvern, părinții primesc împreună un total de 480 de zile de concediu cu plata pe care îl pot lua în decursul a 12 ani.
Sexul copilului nu are importanță
Baieții și fetele sunt tratați la fel, școlile publice promovează politici neutre, există creșe neutre și suedezii au chiar, și un pronume neutru. Profesorii fac referire la copii folosind substantive ca „oameni” sau „prieteni” în loc de fete sau baieți.
Dă copilul la școală începând cu vârsta de 7 ani
În sistemul preșcolar pentru vârste cuprinse între 1-6 ani, se pune accent pe joacă, imaginație, creativitate și dezvoltarea abilităților sociale; se acordă mai puțină importanță performanțelor academice și mai multă importanță copilăriei.
Bătaia nu este ruptă din rai
Suedia a interzis prima pălmuire în 1979, iar celelalte țări scandinave au făcut-o și ele la scurt timp după aceea. Deși există voci care critică lipsa disciplinei fizice ca fiind prea permisivă, cercetările au arătat că pedepsele corporale pot cauza traume psihologice și pot duce la depresie, și chiar la sinucidere.
Relaxarea atunci când vine vorba de nuditate
Familiile scandinave sunt relaxate în ceea ce privește nuditatea în sânul familiei, copiii sunt încurajați să umble dezbrăcați în casă și în curte ori de câte ori au ocazia, ceea ce îi familiarizează cu propriul corp și cum funcționează el.
Lasă-ți copiii să zburde afară și să se murdărească
Pentru scandinavi, timpul petrecut în natură este esențial, indiferent dacă plouă, ninge sau este soare. Atunci când copilul vine acasă murdar de noroi înseamnă că a avut o zi în care a explorat, sși-a asumat riscuri și s-a distrat. Acest mod de parenting scandinav nu poate funcționa decât intr-o societate care respectă valoarea copilăriei, o societate care sprijină parinții și încurajează copiii să își cunoască propria persoană și mediul înconjurător, să își testeze din limite, neîngrădiți și fără piedici.
Poate că nu vei putea să îți lași bebelușul adormit în cărucior la ușa cafenelei cât timp îți comanzi un cappuccino înăuntru, așa cum o fac scandinavii, dar cu siguranță poți să îl încurajezi pe cel mic să se joace în noroi sau să alerge dezbrăcat prin curtea casei.