Ce trebuie să facă femeile imediat după SEX. Sfaturi utile

Potrivit medicului primar Obstetrică și Ginecologie, doctor în Științe Medicale din România,  Raluca Hera, după o partidă de sex cu partenerul tău, oricât de tentant ar fi să mergi la culcare sau să te grăbești să ajungi la serviciu, reține că există câteva aspecte de care trebuie să ai grijă, înainte de toate.

separator

1. Spală-ți zona intimă, însa nu exagera – pentru că în zona genitală pot rămâne fire de păr pubian, lubrifiant și lichid seminal, nu uita cât de importantă este igiena intimă. Așa că este o idee bună să te speli rapid cu apă călduță și cu un săpun fără parfum. Un duș este, de obicei, cea mai bună idee în acest caz. La fel ca în cazul oricărui duș, nu doar după sex, ar trebui să eviți să folosești săpunul direct în vaginul tău. Totodată, evită folosirea șervețelelor umede.

2. După ce te-ai spălat, usucă zona intimă cu un prosop curat – deoarece, infecțiile fungice (precum cele cauzate de ciuperca microscopică Candida albicans) prosperă în locurile calde și umede, așa că vaginul tău trebuie să fie uscat după ce te-ai spălat cu apă și cu săpun. Un prosop curat și moale este tot ce ai nevoie pentru a usca pielea din zona intimă, după duș.

3. Mergi la toaletă și urinează dacă simți nevoia – fie că ai făcut sex cu sau fără prezervativ, un sfat util este să urinezi după raportul sexual, pentru că acest lucru te va ajuta și te va proteja împotriva infecțiilor tractului urinar. Este important sa reții că cel mai bine este să urinezi când simți într-adevăr această nevoie – chiar dacă ea apare la două minute, la 20 de minute sau la o oră după ce ai făcut sex cu partenerul tău.

4. Bea apa multă și mănâncă alimente bogate în probiotice – la fel ca în cazul altor forme de activitate fizică, este important sa îți menții corpul hidratat și după ce ai făcut sex. Volumul de apă pe care îl bei după sex te va hidrata și te va ajuta să elimini din vezica urinara acele bacterii care pot cauza infecții la nivelul tractului urinar. Totodată, alimentele care conțin probiotice (iaurtul sau alte alimente fermentate) sunt variante excelente pe care le poți consuma ca gustări, pentru a restabili rezervele de bacterii „bune” și pentru a preveni infecțiile fungice. Aceste alimente conțin bacterii „bune”, similare cu cele prezente în vagin, iar astfel îți alimentezi organismul cu acești aliați, reducând riscul unor infecții fungice.

5. Poartă lenjerie intimă confortabilă – un alt pas important pe care e bine să îl adopți după o partidă de sex, mai ales că te ajută să previi infecțiile bacteriene și infectiile fungice, este să porti lenjerie intima din bumbac sau – și mai bine – să nu porți nimic în zona intimă după sex. Nu sunt recomandate articolele de lenjerie intimă din nylon și alte materiale care provoacă mâncărimi sau care nu lasă pielea să respire.

6. Notează orice disconfort care nu este normal, legat de sex – uneori, se întâmplă săsimță durere în timpul sexului. Cele două disconforturi principale pe care le poți observa din când în când sunt durerea cauzată de uscăciunea vaginală și o senzație mai profundă, care ar putea fi cauzată de probleme cum ar fi constipația, un spasm muscular sau de faptul că partenerul tău lovește unul dintre ovare (lucru care este mai probabil dacă te afli la ovulație). Cu toate acestea, disconfortul (dacă îl simți de fiecare dată sau în majoritatea cazurilor când faci sex) nu este normal, mai ales dacă senzatia persistă câteva ore bune și nu este influențată de cât a durat partida voastră de sex.

În cazul în care se întamplă să simți deseori sau de fiecare dată un disconfort precum cele descrise mai sus, discută cu medicul ginecolog, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave, precum: chisturile ovariene, fibroza uterină, endometrioza sau cancerele din sfera genitală.

Sursa

Crește numărul cazurilor de enteroviroze la copii. Care sunt simptomele, potrivit medicilor

Specialiștii atenționează că, în ultima perioadă, se constată o creștere a numărului cazurilor de enteroviroze la copii, mai ales în municipiul Chișinău.

Enteroviroza la copii: simptome, tratament, prevenție

În acest context, medicii îi îndeamnă pe părinți să respecte igiena personală a micuților, iar la primele simptome, să apeleze la medic după ajutor, transmite moldova1.md.

Paula, o copilă de șapte ani, a fost internată acum cinci zile, cu infecție enterovirală, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală. Mama fetei spune că, de la primele simptome ale bolii, care a debutat cu febră de până la 39 de grade, s-a adresat la medic. Acesta i-ar fi spus însă că este vorba despre o simplă răceală, așa că, timp de câteva zile, a urmat tratament ambulator.

„Deodată, ni s-a spus că e o simplă răceală, o angină, și am început să tratăm angina și pe urmă a început și voma și deja am apelat la salvare. Aici suntem pentru prima dată. Sunt foarte mulțumită. N-am întâlnit așa medici”, spune mama Paulei.

Ana are cinci ani și a fost internată acum patru zile, după ce a făcut febră. Și ea a avut vomă și diaree.

„În ultima zi, voma era foarte puternică și s-a menținut timp de 24 de ore. Am venit încoace și imediat ne-au internat. Acum face tratament, e mai bine deja, dar temperatura periodic crește. Nu știm de la ce a apărut această boală. Poate de la fructele pe care le-a mâncat. Cred că trebuiau spălate mai bine”, presupune Alexandru, tatăl Anei.

Dintre cei 100 de micuți care se află în prezent la tratament în acest spital, 25 sunt diagnosticați cu infecții enterovirale. Potrivit medicilor, la început, maladia se manifestă cu febră, vomă, dureri de cap și de mușchi. De aceea, infecția poate fi confundată cu o răceală obișnuită. Mai târziu, însă, încep să apară erupții cutanate în gură și în gât. Netratată la timp, poate afecta organele interne, cum ar fi inima și ficatul.

Silvia Crivorucica, medic infecționist, observă că, „în ultima săptămână, este o creștere de adresări cu infecția enterovirală”.

„Avem copii cu infecție enterovirală cu manifestări de herpangină, manifestări ale sindromului abdominal. Neadresarea la timp poate avea urmări grave, cum poate fi meningita seroasă.”

Cei mai expuși sunt copiii între 3 și 10 ani. Părinții și angajații grădinițelor sunt sfătuiți să fie prudenți, deoarece infecția se răspândește, în special, din cauza nerespectării regulilor de igienă.

„Este interzis scăldatul în locurile neautorizate. Apa din fântână sau din izvoare trebuie să fie fiartă. Fructele, legumele trebuie spălate minuțios. Mânuțele – spălate cu apă și săpun”, atenționează Silvia Crivorucica, medic infecționist.

În ultimele opt zile, au fost înregistrate 60 de cazuri de enteroviroză, dintre care 56 la copii și 4 – la adulți. În prezent, în spitalele din municipiu sunt internați 29 de copii cu enteroviroză.

Un obicei zilnic al multor oameni provoacă mult rău: Sporește grăsimea din corp și distruge oasele

Oamenii de știință, care au realizat un studiu amplu, publicat în revista Scientic Reports pe 21 iunie 2023, au făcut o descoperire importantă pentru sănătatea populației. Experții au constatat că obiceiurile sedentare precum statul pe scaun sau în fotoliu o perioadă mare de timp, dăunează oaselor și duce la creșterea grăsimii corporale.

Cercetătorii de la Universitatea Sun Yat-sen din Zhuhai, China, au comparat asocierile activităților sedentare și fizice cu factori precum procentul de grăsime corporală și densitatea minerală osoasă în rândul populației din Statele Unite, potrivit News Medical.

Osteoporoza, caracterizată prin reducerea densității osoase și deteriorarea microstructurii osoase și creșterea în consecință a incidenței fracturilor de schelet, este o povară în creștere pentru sănătate în SUA și în întreaga lume.

Factorii care au ca rezultat scăderea densității minerale osoase au mai multe fațete și implică modificări substanțiale ale nutriției și hormonilor sexuali. Alți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, comportamentul de fumat și aportul alimentar influențează, de asemenea, dezvoltarea osteoporozei odată cu vârsta.

În studiul de față, cercetătorii au analizat datele din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (NHANES), care a efectuat eșantionare în mai multe etape pentru a examina starea de sănătate și nutriție a populației civile din S.U.A.

Au fost, de asemenea, excluse datele despre participanții cu boli precum cancerul, artrita reumatoidă, bolile tiroidiene și bolile hepatice, care ar putea avea un impact asupra densității minerale osoase.

Sedentarismul și activitatea fizică au fost variabilele independente în analiză, în timp ce densitatea minerală osoasă și procentul total de grăsime au fost variabilele dependente.

Informațiile despre activitățile fizice și sedentare au fost colectate prin chestionare structurate. S-a determinat pe baza orelor petrecute pe zi efectuând activitate fizică viguroasă sau moderată sau, respectiv, sedentarism. Absorbțiometria cu raze X cu energie duală a măsurat procentul total de grăsime și densitatea minerală osoasă.

Rezultatele au raportat că activitatea sedentară a fost corelată pozitiv cu procentul total de grăsime, în timp ce a arătat asocieri negative cu densitatea minerală osoasă lombară după ajustarea pentru factori de confuzie precum vârsta, rasa și etnia, fumatul, consumul de alcool, indicele de masă corporală și nivelurile de proteine totale.

Mai mult, activitatea fizică zilnică a arătat o asociere negativă cu grăsimea corporală totală și o corelație pozitivă cu densitatea minerală osoasă.

În general, descoperirile făcute de oamenii de știință au sugerat că stilul de viață și obiceiurile sedentare au avut un impact negativ asupra densității minerale osoase și au crescut procentul total de grăsime din organism.

sursa

În plină vară, un val de infecţii la copii umple spitalele. Ce spun medicii?

Enterovirusul şi Rotavirusul se răspândesc foarte repede vara şi provoacă suferinţe mari. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici.

În România, zeci de pacienţi sunt internaţi zilnic la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie. Valentina s-a dus la camera de urgenţe cu fetiţa ei de 2 ani şi a aflat că trebuie internată. Diagnosticul – infecţie cu Rotavirus. 

„A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă… E greu”, spune, mamă.

Sezonul virozelor digestive

În aceeaşi situaţie este şi Alexandra, cu băieţelul ei de 10 luni. Au venit la Urgenţe pentru că cel mic avea febră mare, care nu ceda. „Acasă sigur nu aveam ce să-i fac. Am încercat să-i scad febra, cu duşuri, dezbrăcat, şi aşa nu ceda. Iar când a cedat am venit urgent. Era foarte deshidratat, că el a vomitat până am ajuns aici, nu s-a oprit”, povesteşte Alexandra, mamă.

Tocmai deshidratarea este semnul că trebuie să mergi urgent cu copilul la spital. Pediatrul Mihai Craiu îi învaţă pe părinţi cum să îşi dea seama că situaţia este gravă. „Locul este undeva între abdomen şi torace. Folosim aceste trei degete şi facem un pliu cutanat, apoi ca şi cum am stoarce pilea şi dăm drumul. Dacă rămâne aşa, asta se numeşte un pliu persistent şi copilul este foarte deshidratat. În mod normal, pielea se duce repede la loc. Şi trebuie să meargă la spital, nu poate fi tratat acasă cu siguranţă”, avertizează Mihai Craiu, pediatru. 

Simptomele infecţiilor digestive

  • febră
  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea cantităţii de urină

Infecţiile cu virusuri digestive sunt tot mai frecvente. Majoritatea copiilor internaţi la spital au aceleaşi simptome. „Uscăciunea mucoaselor, a ochilor, buzelor, limbii, împreună cu scăderea cantităţii de urină şi cu modificarea pliului cutanat, adică pilea devine mai flască. Cei mai mulţi copii au şi probleme de tolerenţă digestivă, adică fie au greaţă şi nu vor să mănânce, fie chiar au vărsături”, adaugă Mihai Craiu, pediatru.

„Numai aici, la camera de gardă a Institutului Matei Balş din Bucureşti, ajung cu 30% mai mulţi copii cu probleme digestive faţă de luna trecută”, transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii

Ca să nu ajungă cu copiii la spital, părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să prevină infectarea celor mici. „Şi lichidele pot să transmită şi să fie contaminate cu agenţi patogeni. Atenţie, orice aliment – dacă stă foarte mult timp în căldură – înseamnă un risc potenţial, chiar dacă nu iei în calcul că, de exemplu, bananele ar trebui să stea la frigider”, spune Adrian Marinescu, infecţionist.

Medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva Rotavirusului. Vaccinul nu face parte din schema gratuită. O doză costă 250-270 de lei, iar imunizarea este recomandată până la vârsta de 6 luni.

Creșterea copiilor în stil scandinav – tot ce trebuie să știi
Articolul anterior
Kate Middleton a născut un băiat!
Articolul următor