Cum îți dai seama dacă copilul tău se droghează?!

Care sunt semnele că fiul sau fiica ta se droghează? De cele mai multe ori suntem orbi, din prea multă dragoste. Pentru că ne închipuim că ai noștri sunt perfecți, că nu ni se poate întâmpla nouă așa ceva, că fiul nostru/fiica noastră nu poate face o prostie atât de mare, nu se poate transforma singur în victima sau sclavul drogurilor.

separator
xopii

Îmi amintesc titlul unui pliant pt părinți : „ Vorbește cu copilul tău despre droguri…Dacă nu, o va face altcineva în locul tău…”
Realitatea este că drogurile sunt peste tot: la școală, pe stradă, în parcuri, în baruri. Trebuie doar să știi pe cine să întrebi. În războiul cu tentația, părinții nu pot fi simpli observatori de pe margine. Ca parinte este datoria ta să deschizi bine de tot ochii. Părinții adolescenților ce se droghează spun că n-au văzut la timp semnele atât de vizibile pentru alții. Iată la ce trebuie sa fii atentă:

1. Nasul nu minte
De câte ori fiul sau fiica ta se întoarce acasă de la o petrecere, e bine să stați puțin de vorbă. O conversație simplă, nu o ceartă cu trântit de uși și colindat prin diferite camere ci o conversație obișnuită, o discuție față în față. Dacă doar cei din anturajul lui au fumat, hainele și părul îi vor mirosi dar dacă fiul tău a băut alcool sau a fumat marijuana, respirația îl va trăda.

Dacă hainele îi miros a fum de marijuana, e un semn de alarmă chiar dacă nu a fumat el însuși înseamnă că prietenii lui fumează și e posibil să fie doar o chestiune de timp. Și dacă emană miros proaspat de parfum sau de gumă de mestecat, ar trebui să-ți pui întrebări.

2. Privește-l de-aproape
Atunci când un adolescent ia droguri, există semne vizibile ale consumului. Când stați de vorbă, privește-i ochii. Dacă a fumat marijuana, va avea ochii roșii și pleoapele umflate și pupilele contractate. Dacă a băut alcool, va avea pupilele dilatate și îi va fi greu să își focuseze privirle. Dacă are obrajii îmbujorați sau fața foarte roșie și acesta poate fi un semn că a băut. Drogurile injectabile lasă urme pe brațe dar uneori și pe picioare. Dacă poartă tricouri cu mâneca lungă în plină vară, poate încearca să ascundă ceva.

Cocaina trasa pe nas va lăsa și ea urme: nasul sangerează și cartilagiile se erodează. Dacă are arsuri ciudate pe buze sau pe degete e posibil să inhaleze droguri dintr-o pipă metalică sau un recipient de sticlă fierbinte. Bubițele sau coșurile în jurul gurii însoțite de pete de vopsea pe corp sau pe haine, un miros de chimicale sau un nas ce curge în permanență și acestea sunt semne ce indică inhalarea de droguri.
Pastilele de ecstasy produc încleștarea dinților, dezinhibare totală și manifestări exagerate de afecțiune. Dacă brusc e fascinat de sunete și imagini sau bea foarte multă apă sau își face de lucru cu jucării pentru copii mici, e cazul să-ți apară întrebări.

3. Schimbări de dispoziție
Scenariul e același: e sâmbătă seara și fiul tău tocmai s-a întors din oraș. Cum se poartă? E gălăgios și neliniștit sau râde isteric fără nici un motiv aparent?  E mai împiedicat decât de obicei sau se lovește de mobilă și de pereți? Dărâmă lucruri? E trist, retras și neobișnuit de obosit și prea încercănat? Se lovește de uși? Toate acestea sunt semne că poate a consumat ceva ce nu trebuia: alcool, marijuana sau alte substanțe ilegale.
Nu trebuie să faci din țânțar armăsar, e posibil să fi avut vreo discuție cu prietena sau cu cel mai bun amic dar dacă se poartă complet altfel decât de obicei, e cazul sa te alarmezi. Urmărește-i comportamentul în timp. Dacă dintr-o dată a devenit furios, prea tăcut, prea retras, necomunicativ și asta durează câteva săptămâni, e clar că se întamplă ceva.
Probabil se va înfuria dacă o să îl iai la întrebări și va insista să-l lași în pace dar trebuie să afli ce i se întâmplă. Desigur adolescenții găsesc tot soiul de pretexte pentru a fi urâcioși dar trebuie să te asiguri că starea lor de spirit nu se datorează drogurilor.

4. Secrete și minciuni
Dintr-o dată fiul tău începe să mintă. Planurile pe care și le face pentru week-end sunt ciudate, sau nu îți dă destule amănunte despre unde merge, poate că nu prea se potrivește ce povestește despre ce a făcut cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla în realitate (nu poate sa îți povestească filmul pe care zice că l-a vazut sau prietenul la care zice că a fost tocmai l-a căutat acasă).
Poate cere voie să meargă la o petrecere și spune că vor fi și părinții gazdei acasă dar nu îți lasă numărul de telefon sau se întoarce beat. Vine din ce în ce mai târziu acasă și are o gamă largă de scuze pe care le poate prezenta din ce în ce mai convingător.
Chiar dacă gasești dovezi că bea sau se droghează (cutii de bere în cameră sau foița pentru marijuana, sau pipe ciudate ori recipienți de sticlă cu gât lung) vă spune că nu-i aparțin, sunt ale altcuiva. Când nu mai are scuze o să îți spună probabil că nu e treaba ta ce face cu viața ei. Ceva clar nu e în regulă. Află cu ce se ocupă.

5. Demotivare 
Notele de la școală scad, fără să aibă vreun motiv real, să fie neatent sau să nu-și pregătească lecțiile. Te asigură că totul e în regulă, că se descurcă, dar se vede cu ochiul liber că nu prea mai face față. Chiulește și petrece din ce în ce mai puțin timp făcându-și temele. Își pierde interesul în orice altă activitate. Te sună profesorii sa-ți spună că lipsește de la școală sau de la orele de sport, sau de la practică. Iar atunci când vine la școală e neatent și pare pe altă lume. Acestea sunt semne ale abuzului de substanțe, mai exact, simptomele fazei în care deja alcoolul sau drogul e prima lui prioritate.

6. Dispariții misterioase
Pentru un adolescent care vrea să bea sau să se drogheze, casa părinților poate fi un depozit de resurse. Aproape în orice casă există alcool. Indiferent că e vorba de bere la cutie sau o sticlă de vin, sau de un bar întreg cu diferite tipuri de băuturi. Adolescenții vor începe să se înfrupte din ce găsesc prin casă, sperând că părinții nu-și vor da seama sau completând cu apă sticlele pentru a readuce lichidul la nivelul inițial. Dacă unul dintre părinți este fumător, probabil se va servi singur din pachetul de țigări, asta dacă nu îl va lua cu totul.

Banii de droguri se găsesc în portofelele și casa părinților. Bijuteriile de familie pot fi amanetate. Ai grijă cât alcool ții în casă. Dacă observi că lipsesc sticle sau dacă băuturile au un gust apos, e cazul să le încui. Dacă nu vrei ca adolescentul tău să fumeze, poate e o idee bună să nu lași țigări la îndemână. Dacă dispare ceva de valoare din casă, e bine să îl iai la întrebări imediat. Spune-i clar că nu tolerezi furtul și că știi ce se întâmplă.

7. Probleme cu banii 
Atunci când încep să dispară bani din casă, e clar că aveți o problemă. Dacă brusc adolescentul pare să fie interesat de mijloace de a face bani și când reușește să câștige ceva bani nu vine acasă cu haine noi sau cu cd-uri, sau orice alt obiect al dorinței lui, întrebă-te pe ce a dat banii.  Dacă dimpotrivă, dintr-o dată apare acasă cu lucruri noi, e posibil să vândă droguri. În aceste circumstanțe e cazul să-i controlezi camera. Mai bine faci tu percheziția decât poliția.

8. Prieteni noi
Dacă anturajul se schimbă brusc, ceva se întamplă. Sigur, adolescenții cred că oricine le poate fi prieten dar e cazul să știi tot timpul cine le sunt prietenii. Dacă aceștia sunt persoane mai în vârstă sau sunt genul foarte independent de părinți, dacă lipsesc de la școală și părinții lor nu se interesează de ei, dacă fac alegeri greșite și se bagă în ce nu ar trebui, dacă ți se pare că sunt beți când vă vizitează, toate acestea ar trebui să te alarmeze.
Sigur, copilul tău va găsi circumstanțe atenuante pentru toate observațiile tale. Dar bazează-te pe instinct, în fond experiența de viață a unui părinte este ceva de care trebuie sa ții cont.

Sursa

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Programul nostru îți oferă mentoratul și finanțarea de care ai nevoie – până la 50 000 MDL

Termen de aplicare extins: 24 iunie 2024, ora 23:59.

Ai visat vreodată să ai propriul mic univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Ei bine, visul tău poate deveni realitate. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu Street Child și UBS Optimus Foundation lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe de tip familial).

Acest program ambițios este gândit să te ghideze pas cu pas în parcursul de la vis la realitate, începând cu informarea completă privind legislația în vigoare și până la lansarea propriu-zisă a creșei. Vei primi instruirea necesară pentru a naviga prin procesul de înregistrare, pentru a organiza și echipa corespunzător spațiul de îngrijire și pentru a te asigura că facilitățile oferite de tine sunt la standardele dorite.

Iar pentru că dorim să te susținem nu doar cu informații, programul nostru include și un suport financiar considerabil. Fiecare participant/ă selectat/ă va primi echipamente esențiale, de la paturi confortabile și scaune de masă, până la truse medicale, jucării educative și cărți, toate în valoare de până la 50 000 MDL pentru a deschide una dintre cele 19 creșe de tip familial pe care le vizăm.

Nu îți face griji pentru cheltuielile suplimentare – toate costurile legate de instruiri, deplasări și actele necesare pentru înregistrarea serviciului de îngrijire vor fi rambursate. Ceea ce cerem în schimb este timpul și dedicarea ta. Urmează 6 luni intensive în care împreună cu tine vom lucra la realizarea visului tău. Mai jos vezi etapele programului nostru de suport. 
Serviciile alternative de îngrijire de tip familial sunt concepute să fie acordate într-un cadru intim și personalizat, direct la domiciliul îngrijitorilor, limitate la un număr maxim de cinci copii. Acest aspect asigură o îngrijire focalizată și o atenție sporită pentru fiecare micuț, creând un mediu familial, sigur și stimulativ pentru dezvoltarea lor.

Pentru cei/cele interesați/te să contribuie la acest efort și să se alăture programului nostru, vă încurajăm să vă înregistrați utilizând linkul de înregistrare AICI (Ro) formularul în limba rusă AICI) și să începeți drumul către a deveni un prestator/prestatoare de servicii de îngrijire de excepție. Termen extins: 24 iunie

Dacă ai visat vreodată să contribui activ la comunitatea ta prin deschiderea unei creșe, aceasta este ocazia ta. Nu rata această oportunitate unică de a aduce schimbare și de a sprijini dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Te așteptăm în program!

Pentru detalii, contactează-ne: cpd@progen.md

_____________________

Acest apel are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, implementat de către #CPD, cu susținerea Street Child și UBS Optimus Foundation.

O mamă a descoperit mucegai în jucăria de dentiție a fiicei sale

Pe piață există celebrele inele pentru dentiție, care îi ajută pe micuți să mestece pentru a suporta mai ușor disconfortul și durerea gingivală.

De obicei, jucăriile de dentiție pentru copii sunt realizate din materiale nontoxice. Medicii stomatologi ne sfătuiesc să le evităm pe cele umplute cu lichid, fiindcă se pot sparge sau rupe, iar conținutul s-ar putea scurge în gura copilului, însă nici cele umplute cu aer nu sunt tocmai indicate.

Saliva bebelușului sau apa cu care spălăm o jucărie umplută cu aer poate pătrunde prin îmbinarea cauciucului, iar astfel în interior se pot dezvolta mucegai și bacterii. O mamă de peste granițe, de exemplu, a rămas șocată după ce a descoperit cât mucegai se afla în jucăria de dentiție, sub formă de girafă, a fiicei sale!

Într-un clip pe TikTok femeia a tăiat, din pură curiozitate, o jucărie de dentiție a fiicei sale cu foarfeca pentru a vedea ce se ascunde în interior. Ea spune că inițial, jucăria a aparținut fiicei sale mai mari, care nu a mai folosit-o de mai bine de un an, iar acum i-a dat-o copilului ei mai mic pentru a se juca cu ea, relatează qbebe.ro.

„A primit asta când era bebeluș și îi plăcea la nebunie, o ronțăia tot timpul. Nu a mai folosit-o de aproximativ un an, dar recent am găsit-o împachetată prin casă și i-am dat-o bebelușului meu să se joace cu ea. Dar el a primit deja în dar una nouă, așa că am decis să o deschidem pe cea veche și să vedem cât de scârboasă este pe interior”, spune mămica în timp ce taie cu foarfeca jucăria sub formă de girafă. Mare i-a fost mirarea când a văzut cât mucegai se strânsese în interior.

„Oh, Doamne. Nu se poate. Doamne, mi s-a făcut pielea de găină. Va trebui să arunc foarfeca asta. Priviți cât mucegai. E scârbos. Dacă așa arată o jucărie de dentiție în interior, imaginați-vă cum arată interiorul jucăriilor pentru băiță”, a continuat aceasta. 

Între timp, purtătorii de cuvânt ai companiei care produce jucăriile de dentiție respective, au declarat pentru tyla.com:

„Jucăriile de dentiție Sophie la Girafe sunt încă produse în mod tradițional în Franța, folosind procese care implică 14 operațiuni manuale și s-au respectat întotdeauna cele mai stricte reglementări. Siguranța copiilor și satisfacția părinților lor reprezintă prioritatea noastră principală, iar toate produsele noastre sunt testate în permanență și în conformitate cu standardele globale.

Jucăria de dentiție Sophie la Girafe este fabricată din cauciuc natural în proporție de 100%, astfel încât instrucțiunile de utilizare și de curățare trebuie respectate cu atenție. Așa cum este indicat pe ambalaj, recomandăm curățarea suprafeței cu o cârpă umedă. Nu trebuie scufundată în apă și nici clătită, deoarece se poate deteriora”.

Periajul dinților imediat după masă poate afecta grav dantura
Articolul anterior
Gemenii Manciu prima dată la mare! (FOTO)
Articolul următor