Înainte de a rămâne însărcinată trebuie să te pregătești de acest pas, cel mai important este să faci toate analizele obligatorii care să confirme o stare bună de sănătate. Apoi fă-ți anumite calcule ce țin de partea financiară. Aici mă refer la concediu de maternitate.
Concediul de maternitate se acordă începând cu a 30-a săptămână de sarcină pe o perioadă 126 zile calendaristice (conf. art. 21 HG 108 din 03.02.2005), în cazul nașterilor mai complicate se calculează până la 140 zile calendaristice. Poți beneficia de concediu de maternitate în condițiile în care ai contribuit la fondul național de asigurări sociale, cu plata unei îndemnizații aferente.
Pentru a beneficia de acest drept trebuie să prezinți la locul de muncă un certificat medical eliberat de medicul de familie ce atestă prezența sarcinii.
Cuantumul lunar al îndemnizației de maternitate este de 100% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical. Din această sumă nu se reține impozit pe venit, asigurarea socială și medicală.
Cunoaște-ți drepturile
Trebuie să știi că angajatorul este obligat să-ți ofere un loc de muncă mai ușor, dacă ceri acest lucru, beneficiind de aceeași remunerație ca mai înainte. Poți pretinde inclusiv la un program de lucru incomplet.
Dacă nu lucrezi ai dreptul la îndemnizația de maternitate de la locul de muncă a soțului.
Actele necesare pentru a beneficia de concediu de maternitate
Trebuie să prezinți la locul de muncă următoarele documente:
– Certificatul medical privind acordarea concediului de maternitate.
– Copia buletinului de identitate a gravidei.
Dacă îndemnizația o cere soțul, acesta trebuie să prezinte:
-
Cererea soţiei care solicită achitarea concediului de maternitate.
-
Copia carnetului de munca a soției (sau cererea în care confirmă că nu are un loc de muncă)
-
Copia certificatului de căsătorie
-
Adeverinţa privind componenţa familiei
-
Copia buletinului de identitate a soţului.
Text: Snejana Țugui