Unele mămici au aflat probabil că imediat după naştere, bebeluşilor li s-a administrat o injecție cu vitamina K. În ce scop se face acest lucru?
După mai multe studii publicate, specialiştii au propus administrearea acestei injecţii preventiv, dorind astfel să elimine posibilitatea instalării sindromului hemoragic cauzat de deficitul de vitamina K la nou-născuți. Deşi rară, cu un raport de 1 la 100.000, afecţiunea este gravă, putând surveni chiar şi decesul.
Vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, iar numele său provine din cuvântul german Koagulation, care înseamnă coagulare. Această vitamină a fost descoperită de către un medic de origine germană. În momentul în care nivelul de vitamina K din organism înregistrează o scădere bruscă, poate apărea hemoragia internă spontană. Din păcate, organismul nu poate produce singur aceasta vitamină esențială, ci o aduce din alimentație.
Vitamina K1 se regăsește în legumele cu frunze verzi, în timp ce vitamina K2 se sintetizează de către bacteriile care populează tractul intestinal.
Vitamina K ajuta la coagularea sângelui, însă fatul nu primește o cantitate suficientă de vitamina K de la mamă, pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Deficitul de vitamina K poate fi prevenit prin administrarea acestei vitamine imediat dupa naștere. Până la împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușul își va forma propriul depozit de vitamina K.
Vitamina K este administrată sub formă de injecție pentru că, pe cale orală, nu este la fel de bine absorbită de organismul bebelușului. Pentru că în timpul sarcinii, vitamina K ajunge la făt prin placentă, după naştere lucrurile se schimbă şi poate dura până la o săptămână pentru a ajunge la un nivel normal. Tocmai de aceea se recomandă că alăptarea să se facă cât mai rapid însă, mai nou, şi producătorii de lapte praf adaugă un supliment de vitamina K.
Posibilitatea unei hemoragii cauzată de lipsa vitaminei K creşte în cazul naşterilor premature sau prin cezariană. Cu toate acestea, o treime dintre bebeluşii care suferă de această boală nu se înscriu în nici una dintre categoriile de mai sus. Tocmai de aceea s-a decis administrarea vitaminei K tuturor nou-născuților.