Şerveţelele umede sunt frecvent utilizate de proaspetele mămici, însă studiile arată că acestea pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea bebeluşului. Specialiştii recomandă evitarea şerveţelelor umede pentru curăţarea bebeluşilor şi folosirea apei cu săpun sau a şerveţelelor umede făcute acasă.
Deşi sunt foarte populare în rândul proaspetelor mămici, fiind practice şi mereu la îndemână, şerveţelele umede pentru bebeluşi sunt foarte nocive şi conţin o mulţime de substanţe toxice, foarte dăunătoare pentru pielea şi sănătatea celor mici.
În urma a numeroase teste şi cercetări, s-a ajuns la concluzia că este cel mai bine ca mămicile să renunţe la folosirea şerveţelelor umede sau să le folosească doar ocazional şi să cureţe bebeluşul cu apă şi săpun, pentru a evita ca pielea lui să intre în contact cu substanţe nocive.
Ce substanţe nocive conţin şerveţelele umede?
După efectuarea testelor de laborator, a reieşit faptul că şerveţele umede sunt pline de substanţe alergene, de particule antibacteriene şi antioxidante toxice. De asemenea, parfumul din şerveţele poate fi dăunător şi poate cauza dermatite sau eczeme.
Printre substanţele periculoase care se mai pot regăsi în compoziţia şerveţelelor umede se numără şi fenoxietanolul, un conservant ce poate afecta ficatul, sângele şi dezvoltarea copiilor. Deşi concentraţia maximă de fenoxietanol care se găseşte în şerveţelele umede şi în produsele cosmetice este de 1%, specialiştii susţin că această substanţă nu ar trebui să depăşească 0,4 % pentru copiii mai mici de 3 ani, deoarece poate fi foarte nocivă.
De aceea, în momentul în care achiziţionezi totuşi şerveţele umede pentru bebeluşi, fii foarte atentă la etichetă şi evită-le pe cele care conţin fenoxietanol, alcool, parfum, lanolină, parafină, sodium lauryl sulfate şi parabeni, care, odată pătrunşi în pielea bebeluşului, sunt absorbiţi foarte uşor, fiind dăunători.