Diareele acute la copii

Vara este în toi și problema diareelor la copii la fel. De fapt, ce prezintă diareea? S

separator
caune de consistenţă scăzută, de volum mare, cu frecvenţă  de 4 și mai multe ori în 24 ore.

Cerempei (2)
Liudmila Cerempei,
dhsm, Profesor universitar
Departamentul Pediatrie USMF
„Nicolae Testemitanu”

Datele statistice prezentate de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) sunt destul de alarmante. La copiii sub vârsta de 5 ani  se înregistrează 1,2-4 mld. episoade diareice pe an, dintre care 1,8 mil. decese anual  (un deces la 1 minut). Acest fapt clasează diareea a 2-a cauză de deces  după pneumonii.

E necesar  ca fiecare mamă să cunoască că diareea acută poate apărea în urma infectării copilului cu viruși (cel mai frecvent Rotavirus) sau în urma infecției bacteriene((Salmonella sp., Shigella sp., Escherichia coli ș.a., dar uneori cauza diareei poate fi Infecția parazitară (Criptosporidium parvum, Giardia lamblia, Isospora belii).

Diareele acute la copiiFoarte frecvent diareea la copii poate fi provocată de Norovirus (Norfolc), de aceea, vreau să vă atrag atenția la Tabloul clinic:

Debutul va fi  acut 100%. La majoritatea copiilor va apărea voma (93%), diareea (82%), febra (83%), slăbiciune generală (91%). La aproape jumătate din copii vor fi semne ale infecției respiratorii – hiperemia (roșeața) faringelui (amigdalelor) și rinita.

Una din cele mai grave manifestări ale diareei acute este  DESHIDRATAREA = deficitul de apă şi electoliţi. Știm că apa este principalul component al organismului uman și variază în funcţie de vârstă. În cazul copiilor, și nu numai, deshidratarea prezintă un sindrom de pericol pentru viața acestuia.

Iată care sunt manifestările sindromului de deshidratare: sete, starea generală (irascibil, inhibat, somnolent sau fără conștiență), ochii înfundați, revenirea întârziată a plăcii cutanate la normal.

9-sfaturi-de-la-medicul-pediatru-maternitate.ro_1În caz de apariția diareei la copil este necesar să te adresezi medicului specialist.

Cum alimentezi copilul care are diaree?

  • Realimentare rapidă fără repaus digestiv
  • Continuarea alimentaţiei la sân
  • Utilizarea la nevoie (pentru sugarii alimentaţi artificial) a formulelor hipo/delactozate
  • Nu se folosesc formule diluate

Care sunt metodele de tratament ale diareei?

Mama trebuie să administreze copilului bolnav Reghidron (un pliculeț de praf diluat cu un litru de apă fiartă) în calitate de supliment la cantitatea obișnuită. După fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani se administrează 50-100 ml din soluția obținută, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml de amestec.

De multe ori mămicile panicate dau la întâmplare (din auzite) copiilor diverse preparate care de fapt sunt inefective în cazul diareei, și anume: antivomitive, loperamida, caolin-pectin, cărbune activat, vismut subcalicilat, Fitoterapia, acid folic, prebiotice.

CoverCommanderPreparatele recomandate în cazul diareei sunt probioticele (Linex), Smectit, Zinc.

Probioticele au rol antiinflamator la nivel intestinal, cu efect antibacterian direct, metabolizează excesul de lactoză și inhibă activitatea enzimatică procarcinogenetică.

 Unul din probioticele de elecție este LINEX. De ce anume Linex?

Acest probiotic conţine 3 componenţi ai florei intestinale normale: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis v. liberorum, Enterococcus faecium. Preparatul este de calitate europeană, iar eficacitatea Linex a fost confirmată în cadrul studiilor clinice.

Durata curei de tratament cu Linex este diferită: diaree medicamentoasă – 10 zile; infecţii intestinale acute combinat cu terapia de bază durează 14 zile.

Profilaxia Diareelor acute

În primul rând, se recomandă să alimentezi copilul conform vârstei, iar în caz de alimentație artificială să aplici formule adaptate cu bifidobacterii. Bineînțeles, trebuie să respecți igiena personală a copilului și dacă există un membru al familiei care prezintă simptome de diaree, acesta ar fi bine să fie izolat de copil. De asemenea, nu uitați să completați trusa medicală de vacanță cu Linex!!!

Sandoz und NovartisSandoz,Moldova
Str. Sfatul Tarii str. 27, Chișinău, Moldova
Telefon:+37322237141
Fax:+37322237136

Cum se formează imunitatea copiilor? Medic: ,,Părinții nu trebuie să se sperie de febră”

Imunitatea este un proces natural deosebit de important de care depinde starea de sănătate a copiilor pe termen lung. Există anumite perioade cheie în care putem contribui cel mai mult la creșterea imunitații copiilor.

Conform medicului Bianca Stan, din Târgu-Jiu, România, perioadele optime pentru creșterea imunității sunt: prima zi de viață, prima săptămână, prima lună, primul an de viață, transmite adevarul.ro

„În aceste perioade procesele metabolice sunt cele mai accelerate. Începem cu prima zi de viață în care alimentația naturală și prima masă (colostrul) a nou născutului reprezintă începutul pentru o viitoare imunitate favorabilă. Urmează apoi diversificarea alimentației, la vârsta de 5-6 luni de viață, cu nutrienți esențiali reprezentați de: carne (pui/vită), gălbenuș de ou, ficat de pui, iaurt, biscuiți simplii și cereale, fructele și legumele permise vârstei, etc, introduse treptat, alimentație corespunzătoare ce ajută la creșterea și dezvoltarea copilului, și implicit la creșterea imunității acestuia“, a transmis medicul pediatru.

Alimentația după primul an de viață

După primul an de viață, trebuie asigurat copilului un program permanent echilibrat al rației alimentare, precum și efectuarea vaccinurilor necesare.

„Copilul nu trebuie supus la diverse carențe nutriționale (Fe, Ca, Vit. D, Vit. C și altele), părinții înțelegând că nu vor putea niciodată să îmbunătățească imunitatea copiilor administrându-le produse scumpe de imunitate, în condițiile în care copilul are alte nevoie nutriționale. Tot în jurul primului an de viață are loc și imunoprofilaxia specifică (vaccinările conform schemei Ministerului Sănătății, susținute cu ajutorul medicilor de familie). Acestea reprezintă un alt pas important în dezvoltarea imunității copiilor, ce trebuie respectat“, a menționat medicul Bianca Stan.

Părinții nu trebuie să se sperie de febră

Febra este primul simptom care arată că organismul copilului reacționează la factorii patogeni.

„După ce am asigurat copilului toate nevoile nutriționale, urmează să observăm rezultatul atunci când ia contact pentru prima dată cu ceilalți agenți patogeni din mediul înconjurător. Numai în urma cunoașterii acestora are lor descărcarea anticorpilor și formarea unei imunități solide ce va pregăti copilul spre viața de adult. Rezultatul se soldează bineînțeles cu apariția febrei, simptomul ce sperie atât de mult părinții, însă el reprezintă de fapt un semnal de alarmă și totodată un mod de cunoaștere al agenților patogeni ce au ajuns în organismul copilului. Acest simptom nu trebuie prevenit prin administrarea excesivă a antitermicelor, ci trebuie doar ameliorat atunci când apare“, arată medicul pediatru.

Pericolul reprezentat de antibiotic

Antibioticul reprezintă un mare pericol, atunci când este administrat foarte repede de la instalarea febrei și de la vârste fragede.

„Părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, să nu administreze antibiotic fără indicația medicului sau mai mult decât atât, să «forțeze pixul medicului» în prescrierea lor. Acestea trebuie administrate numai la indicația medicului și după ce au trecut aproximativ 3 zile de febră, în care agentul patogen este foarte bine cunoscut de organismul copilului, iar lupta este în defavoarea micului pacient. Intrarea în colectivitate a copilului este ultimul pas în formarea imunității, unde au loc repetate intercurențe respiratorii și digestive până la o vârstă medie de 5 ani, perioadă în care ar trebui administrate cât mai puține medicamente care să interfereze cu procesul natural al imunității, majoritatea medicamente simptomatice“, a menționat medicul Bianca Stan.

Katy Black a dezvăluit numele pe care îl va purta cel de-al patrulea bebeluș

Bloggerița Katy Black și soțul ei sunt în așteptarea celui de-al patrulea fiu. Evenimentul este așteptat cu mari emoții la începutul anului viitor, iar tinerii părinți au ales deja numele pe care îl va purta bebelușul. Pe lângă faptul că numele este unul frumos, părinții au ținut cont ca acesta să fie în armonie cu numele purtate de ceilalți băieței ai cuplului.

Într-o sesiune de întrebări cu fanii curioși, Katy a dezvăluit mai multe răspunsuri pentru aceștia.

“Eugen a propus Matei, nouă ne place. Îmi place cum sună: Eugen, Simon, Luca și Matei”, a scris bloggerița.

Totodată, bloggerița a dezvăluit că nu mai planifică copii în viitorul apropiat.

“Cred că ne oprim la patru băieți. Până când îmi este într-adevăr greu, ce ține de fizic, corpul meu nu reușește să se restabilească. Așa că cred că fete o să aducă băieții”, a spus Katy.

Katy Black are o comunitate de peste 400 de mii de urmăritori pe Instagram. Ea și soțul ei, antrenorul Cristian Cebotari, formează unul dintre cele mai apreciate cupluri din social media de acasă.

Imagini rare cu un bebeluș, virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp

Imagini rare cu un bebeluș au ajuns virale pe rețelele sociale. Micuțul are o cantitate uriașă de păr pe corp pentru vârsta lui. 

Cea mai recentă senzație pe internet o constituie imagini cu un bebeluș care are o cantitate impresionantă de păr pe tot corpul. Deși el nu face nimic neobișnuit, micuțul are barbă, sprâncene stufoase și păr din cap până în picioare.

Autorii imaginiilor s-au întrebat și ei cum poate acest băiețel să aibă mai mult păr decât ei, astfel încât imaginea sa a devenit instantaneu virală. Această afecțiune rar întâlnită a corpului băiețelului se numește „Lanugo”. Aceasta poate fi întâlnită la 5% din nou-născuți și acceptată normal de către medici.  La fel ca persoanele adulte, bebelușii pot avea diferite tipuri de păr pe corpul lor, depinzând de predispozițiile genetice și hormonale. 

Lanugo poate fi prezent la nou-născuți timp de câteva zile, săptămâni sau chiar luni și poate persista în cazuri rare. Cu toate acestea, nu există niciun motiv de îngrijorare, deoarece se estompează după o perioadă de timp, spun medicii.

Deși acest lucru poate fi ciudat pentru unii dintre părinți, mulți oameni s-au amuzat la vederea imaginilor, comentând cât de drăguț este bebelușul.

sursa

Alimentele pe care medicii evită să le consume. Află de ce!
Articolul anterior
Urinarea în piscină! Adevăratul pericol legat de acest comportament
Articolul următor