Diareele acute la copii

Vara este în toi și problema diareelor la copii la fel. De fapt, ce prezintă diareea? S

separator
caune de consistenţă scăzută, de volum mare, cu frecvenţă  de 4 și mai multe ori în 24 ore.

Cerempei (2)
Liudmila Cerempei,
dhsm, Profesor universitar
Departamentul Pediatrie USMF
„Nicolae Testemitanu”

Datele statistice prezentate de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) sunt destul de alarmante. La copiii sub vârsta de 5 ani  se înregistrează 1,2-4 mld. episoade diareice pe an, dintre care 1,8 mil. decese anual  (un deces la 1 minut). Acest fapt clasează diareea a 2-a cauză de deces  după pneumonii.

E necesar  ca fiecare mamă să cunoască că diareea acută poate apărea în urma infectării copilului cu viruși (cel mai frecvent Rotavirus) sau în urma infecției bacteriene((Salmonella sp., Shigella sp., Escherichia coli ș.a., dar uneori cauza diareei poate fi Infecția parazitară (Criptosporidium parvum, Giardia lamblia, Isospora belii).

Diareele acute la copiiFoarte frecvent diareea la copii poate fi provocată de Norovirus (Norfolc), de aceea, vreau să vă atrag atenția la Tabloul clinic:

Debutul va fi  acut 100%. La majoritatea copiilor va apărea voma (93%), diareea (82%), febra (83%), slăbiciune generală (91%). La aproape jumătate din copii vor fi semne ale infecției respiratorii – hiperemia (roșeața) faringelui (amigdalelor) și rinita.

Una din cele mai grave manifestări ale diareei acute este  DESHIDRATAREA = deficitul de apă şi electoliţi. Știm că apa este principalul component al organismului uman și variază în funcţie de vârstă. În cazul copiilor, și nu numai, deshidratarea prezintă un sindrom de pericol pentru viața acestuia.

Iată care sunt manifestările sindromului de deshidratare: sete, starea generală (irascibil, inhibat, somnolent sau fără conștiență), ochii înfundați, revenirea întârziată a plăcii cutanate la normal.

9-sfaturi-de-la-medicul-pediatru-maternitate.ro_1În caz de apariția diareei la copil este necesar să te adresezi medicului specialist.

Cum alimentezi copilul care are diaree?

  • Realimentare rapidă fără repaus digestiv
  • Continuarea alimentaţiei la sân
  • Utilizarea la nevoie (pentru sugarii alimentaţi artificial) a formulelor hipo/delactozate
  • Nu se folosesc formule diluate

Care sunt metodele de tratament ale diareei?

Mama trebuie să administreze copilului bolnav Reghidron (un pliculeț de praf diluat cu un litru de apă fiartă) în calitate de supliment la cantitatea obișnuită. După fiecare scaun lichid, la copii cu vârsta până la doi ani se administrează 50-100 ml din soluția obținută, iar la cei de peste doi ani – 100-200 ml de amestec.

De multe ori mămicile panicate dau la întâmplare (din auzite) copiilor diverse preparate care de fapt sunt inefective în cazul diareei, și anume: antivomitive, loperamida, caolin-pectin, cărbune activat, vismut subcalicilat, Fitoterapia, acid folic, prebiotice.

CoverCommanderPreparatele recomandate în cazul diareei sunt probioticele (Linex), Smectit, Zinc.

Probioticele au rol antiinflamator la nivel intestinal, cu efect antibacterian direct, metabolizează excesul de lactoză și inhibă activitatea enzimatică procarcinogenetică.

 Unul din probioticele de elecție este LINEX. De ce anume Linex?

Acest probiotic conţine 3 componenţi ai florei intestinale normale: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis v. liberorum, Enterococcus faecium. Preparatul este de calitate europeană, iar eficacitatea Linex a fost confirmată în cadrul studiilor clinice.

Durata curei de tratament cu Linex este diferită: diaree medicamentoasă – 10 zile; infecţii intestinale acute combinat cu terapia de bază durează 14 zile.

Profilaxia Diareelor acute

În primul rând, se recomandă să alimentezi copilul conform vârstei, iar în caz de alimentație artificială să aplici formule adaptate cu bifidobacterii. Bineînțeles, trebuie să respecți igiena personală a copilului și dacă există un membru al familiei care prezintă simptome de diaree, acesta ar fi bine să fie izolat de copil. De asemenea, nu uitați să completați trusa medicală de vacanță cu Linex!!!

Sandoz und NovartisSandoz,Moldova
Str. Sfatul Tarii str. 27, Chișinău, Moldova
Telefon:+37322237141
Fax:+37322237136

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Alimentele pe care medicii evită să le consume. Află de ce!
Articolul anterior
Urinarea în piscină! Adevăratul pericol legat de acest comportament
Articolul următor