Ar putea fi o răceală însă ar putea fi şi începutul unei gripe. Când copilul are durere în gat, tuse şi febră ridicată e timpul să ne alarmăm? Care sunt diferenţele de simptome dar şi de tratament între gripă şi răceală? Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com
Simptome de gripă sau simptome de răceală?
Înainte de a-ţi da sema cum să-ţi ajuţi copilul, trebuie să ştii ce anume îi provoacă simptomele. De obicei, gripa are simptome care fac copilul să se simtă mai rău decât cele asociate unei răceli obişnuite, dar nu este întotdeauna uşor să faci diferenţa între cele două afecţiuni.
Ghidul simptomelor de gripă sau răceală
Pentru a te ajuta să determini dacă micuţul se luptă cu gripa sau cu răceala, răspunde la întrebările de mai jos:
Dacă cele mai multe răspunsuri pe care le dai fac parte din prima categorie, este posibil ca micuţul să aiba gripă. Dacă răspunsurile tale aparţin în general celei de a doua categorii, cel mai probabil e vorba despre o răceală.
Dar nu te grăbi să consideri prea repede că este vorba doar despre altă răceală. Lucrul cel mai important este că simptomele de gripă pot varia de la copil la copil (şi că se pot schimba pe măsură ce progresează boala), deci dacă bănuieşti că este vorba despre gripă, consultă medicul.
Dacă este tratată în primele 48 de ore de la manifestarea simptomelor, gripa copilului poate raspunde la un medicament antiviral, care poate scurta durata infecţiei cu una-doua zile. Între timp, ai grijă de copil oferindu-i multe lichide şi multă odihnă.
Dar care este diferenţa dintre virusuri şi microbi?
Virusurile sunt mult mai mici decât microbii, au o serie de modificări la nivelul nucleului celular şi nu rezistă decât parazitând organisme vii, spre deosebire de microbi care pot supravieţui şi pe obiecte şi îmbrăcăminte.
De asemenea, ANTIBIOTICELE NU SUNT ACTIVE PE VIRUSURI, administrarea de antibiotice în viroze fiind O GREŞEALĂ DE TRATAMENT!!! Antibioticele acţionează doar pe microbi!
Virusurile cele mai întâlnite în infecţiile respiratorii ale copilului sunt virusul sincitial respirator, virusul paragripal, adenovirusurile şi enterovirusul, mai rar rinovirusul, virusul gripal şi herpesvirusul.
Cum se manifesta o viroza respiratorie?
Simptomatologia virozelor respiratorii este complexă. Iniţial copilul prezintă câteva zile semne de rinită, cu nas înfundat, respiraţie dificilă cu zbateri ale nărilor datorită efortului de inspiraţie, scurgeri mucoase nazale.
Ulterior se instalează simptome precum tuse, respiraţii şuierate şi mai frecvente decât ritmul normal de 12 respiraţii pe minut, puls accelerat, scăderea poftei de mâncare, iritabilitate datorită respiraţiei dificile. Rapid apare febra care atinge valori cuprinse între 38.3 °C si 38.9 °C dar atât simptomele respiratorii cât şi febra sunt mai atenuate decât în infecţiile respiratorii produse de microbi.
ATENTIE ! Temperatura normală a corpului este de până la 37 °C, între 37 °C şi 38 °C se spune că pacientul este subfebril şi doar peste 38 °C se instalează febra!