„La Strada” spulberă şapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet!

În contextul unei atenţii tot mai sporite asupra subiectului, experţii „La Strada” spulberă şapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet.

separator
ppp

Potrivit coordonatoarei www.siguronline.md, Angela Palancean, de obicei miturile despre siguranța copiilor pe Internet tind să exagereze sau să simplifice riscurile la care copiii se expun online. Iată ce afirmă specialiștii:

Mitul 1  „Copiii născuți în era informațională – le știu pe toate”

ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });

Studiile în domeniu arată că nu există „nativi digitali”, care să ştie cum se foloseşte un calculator fără riscuri numai pentru că s-au născut în era informaţională. Această afirmație este cel puțin exagerată. Copiii au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta competențele digitale. Altfel spus, un copil poate să intuiască ce butoane trebuie să apese pentru a folosi un dispozitiv, dar asta nu înseamnă că are şi maturitatea de a înţelege ce urmări pot avea acţiunile sale.

Mitul 2 „Copiii trebuie protejați de Internet”

Orice părinte vrea sa își ferească copiii de orice tip de neplăceri, inclusiv emoționale. De aceea, părinţii adesea se lasă influenţaţi de istorioarele cu final negativ relatate la știri și emisiunile care înfățișează Internetul ca un rău absolut.

Copiii nu trebuie protejați de Internet, ca și cum acesta ar fi un dușman. Copiii trebuie să ştie că Internetul, folosit în mod raţional, poate fi util în învățare sau pentru petrecerea timpului liber în mod constructiv. Contrar opiniei comune, copiii nu-și doresc să rămână foarte mult timp în spațiul virtual, dar adesea le lipsesc alternativele pentru joacă, călătorii, interacțiune sau explorare. Ei au resurse care trebuie cumva activate, folosite.

Părinţii care cred că daca le vor lua copiilor telefonul/tableta vor rezolva imediat toate îngrijorările, riscă mai degrabă să îndeparteze copilul, pentru că acesta oricum va căuta şi va găsi modalităţi de a accesa Internetul. Aceasta se va întâmpla de la şcoală, la vecini, prieteni sau de la un Internet cafe, în timp ce părintele va pierde posibilitatea să îi vorbească copilului despre riscuri şi modalităţi de evitare a acestora.

Mitul 3 „Copiii sub 13 ani nu pot folosi rețelele sociale”

Întradevăr, majoritatea reţelelor sociale recomandă o limită minimă de vârstă, dar aceasta poate fi ignorată. Mulţi dintre copiii cu vârste sum 13 ani reuşesc să îşi facă au cont pe o rețea socială, după ce bifează la înscriere o altă vârstă decât cea reală.

Mitul 4 „Internetul este plin de hărțuitori”

Adevărul este că Internetul nu a „creat” mai multe persoane care abuzează copiii, ci doar este un nou mediu, similar celui real, care le-a oferit aceloraşi persoane rău intenţionate posibilitatea să contacteze copilul pentru a-și atinge scopurile. Deși femeile sunt mai puțin susceptibile de a ataca decât bărbații, există numeroase cazuri de abuzuri asupra copiilor din partea femeilor, inclusiv online. La fel, un copil poate fi abuzat sexual de alţi copii.

În acest context, sunt foarte importante discuțiile cu copilul despre cum se simte și dacă este agresat în vreun fel de cineva. În loc sa le interzică copiilor să folosească rețelele sociale, părinții ar trebui să se concentreze asupra educației acestora și să fie atenți la orice fel de semne care ar putea vorbi despre un comportament riscant online.

Mitul 5 „Tot ce citești pe Internet este adevărat”

Nu poți fi niciodată sigur de credibilitatea informaţiilor pe care le găseşti pe Internet. De aceea, mereu se recomandă să fie evaluată credibilitatea informației dintr-o sursă de alternativă. Acest lucru trebuie să îl ştie în aceeaşi măsură părintele, cât şi copilul. Atunci când alegi să crezi sau nu o informaţie, primul lucru pe care ar trebui să îl examinezi este URL-ul. Poți afla foarte multe doar din URL. Contine .gov sau .edu sau numele unei persoane?

De asemenea, dacă articolul conține numele autorului, caută-l și interesează-te dacă informația publicată de acesta este credibilă.

Mitul 6 „Activităţile pe Internet nu stimulează creativitatea”

Este adevărat că puțini dintre copii au creat ceva sau au scris pe un blog. Însă, ei pot fi creativi experimentând pe Internet posibilităţi inedite, care îi antrenează modul de gândire şi la ce adulții uneori nu ar avea răbdare.

Mitul 7 „Instalarea programului Control Parental este unica metodă de protecție”

Un program de control parental instalat este util, dar nu garantează 100% siguranța copilului online. Întradevăr, dacă copilul are o vârstă mai mică, puteţi opta pentru un Program de Control Parental. Totuşi, această măsură funcţionează numai până la o anumită vârstă, după care copilul învaţă să evite restricţiile, iar părintele conştientizează că este depăşit din punct de vedere tehnologic. În aceste condiţii, sunt esenţiale discuțiile despre regulile de securitate, comportamentul pe Internet al copilului și al altora.

Bloggerița Maggy Platon, în așteptarea fetițelor gemene! Imagini emoționante alături de fiu și soț

Bloggerița Maggy Platon urmează să devină din nou mămică! De această dată, emoțiile sunt duble, deoarece tânăra mămică este însărcinată cu gemene. Pentru că se apropie momentul culminant, Maggy și-a dorit o ședință foto alături de fiul și soțul ei. Așa că, iată câteva din ultimele poze cu burtica rotunjoară!

Bloggerița a dezvăluit cum se simte în perioada specială din viața ei.

“Ohhh, fetele mele, de-ați ști cât de mult vă aștept!

Al treilea trimestru este foarte greu, nu că aș fi trecut ușor prin celelalte, dar acum răbdarea mea e la limită deja.

Dar, a mai rămas puțin, încă puțin… ❤️”, a menționat Maggy, pe Instagram, postand și câteva fotografii din cadrul sesiunii foto, în care își arată burtica.

Tânăra mămică a ales deja și numele pentru cele două fetițe, iar ințialele acestora sunt ,,S” și ,,M”.

Magdalena Munteanu, cunoscută pe comunitatea de pe Instagram ca maggy.platon, a devenit mămică pentru prima dată pe 15 septembrie 2019.

Maggy Platon este urmărită de peste 75 de mii de abonați pe Instagram. Bloggerița își surprinde urmăritorii cu postări despre modă, stil sănătos de viață, parenting și călătorii.

mamaplus

Fiul Lucianei Spînu a împlinit o lună. Interpreta a publicat o poză emoționantă

Interpreta Luciana Spînu a devenit mămică a doua oară pe 23 martie. Cuprinsă de emoții maxime, tânăra mamă a dezvăluit o fotografie adorabilă cu bebelușul ei, căruia i-a ales numele Marius.

mamaplus

Luciana a scris și un mesaj emoționant:

“Puiul nostru, astăzi are o lună !
Universul a vrut ca noi sa facem cunoștință mult mai devreme decât ne-am așteptat, și venit ca o minune și chiar cred ca ești minunea noastră…
Apariția ta în viața noastră a adus atâta liniște, culoare, magie, recunoștință… nu am cuvinte…
Atâta fericire și pentru Stelian… mă topesc când văd cât de tare te iubește și cu câtă gingășie te ,,drăgostește”.
Voi sunteți forța aripilor mele, voi sunteți zâmbetul meu, sunteți TOTUL  meu… 
Să crești mare, Marius!
Îngerașii noștri, să ne fiți sănătoși, că de restul o să avem noi grijă!”, a scris Luciana Spînu, pe Facebook.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi floare

Amintim că interpreta mai are un băiețel, pe nume Stelian, din căsnicia cu regretatul muzician Dorin Ieșeanu.

Dorin Ieșeanu și-a pierdut viața din cauza Covid-19, la doar 33 de ani.

După o perioadă plină de durere în care cerul s-a prăbușit efectiv peste ea, tânăra interpretă Luciana Spînu a găsit puterea de a se ridica de jos și a mai crede în iubire și în visul de a avea din nou o familie.

sursa foto: Facebook/Luciana Spînu

Părinții adoptivi vor fi obligați să le dezvăluie copiilor secretul adopției. Țara europeană care emite legea

Guvernul Estoniei, țară membră UE, intenționează să modifice Legea familiei pentru a-i obliga pe părinții adoptivi să le dezvăluie copiilor faptul că nu sunt părinți naturali, arată news.err.ee.

Cum spunem copilului că este adoptat? Sfatul psihologului

Potrivit sursei citate, în actuala legislație, copiii adoptați vor afla despre acest fapt doar dacă persoanele care i-au adoptat decid să-l împărtășească. Dacă părinții adoptivi ai unui copil nu reușesc să spună nimic, este posibil să nu afle că au o altă familie biologică undeva.

Irje Tammeleht, oficial din Ministerul Afacerilor Sociale, a spus că în prezent este posibil ca un copil să aibă amintiri despre o altă familie, în timp ce părinții adoptivi pot decide să nu împărtășească nicio informație.

Dacă ar fi aprobată, legea ar oferi tuturor copiilor adoptați dreptul de a cunoaște că sunt adoptați, părinții adoptivi fiind îndemnați să discute problema mai devreme decât mai târziu.

Helen Jõks, responsabilă cu politica privind drepturile copilului la minister, a spus că încă se discută care ar fi momentul în care părinții adoptivi ar trebui să spună copiilor despre părinții lor biologici. O opțiune este de a stabili o anumită vârstă până la care copiilor trebuie să li se spună. O altă variantă este ca părinții să o aducă de îndată ce se consideră că este rezonabil, cum este în Norvegia, de exemplu.

sursa: www.ziare.com

Gaby Galamaga, femeia care „naște” păpuși de colecție
Articolul anterior
O tânără de 31 de ani susține că este fiica secretă a lui Janet Jackson!
Articolul următor