Gaby Galamaga, femeia care „naște” păpuși de colecție

Gaby a făcut multe în viața ei, dar una dintre pasiunile de suflet rămâne a fi munca manuală. Femeia a moștenit acest dar de la mama și bunicile ei, care erau adevărate profesioniste în ale împletitului, croșetatului, țesutului și brodatului. Recent, Gaby s-a apucat de creat păpuși, îi place ceea ce face, iar procesul de lucru îl consideră magie curată.

separator

17356813_10155133674962500_812232368_o

  • unicamd unica.md Un rezumat al vieții tale de până acum…
  • Gaby Am absolvit faculatatea de Informatică și Limbi moderne aplicate la ULIM în 2008, dar până a absolvi facultatea, am practicat două joburi în paralel – eram translator la un birou de traduceri din Chișinău și lucram în calitate de editor și coordonator marketing la o companie de IT. După ce am absolvit facultatea, am fost invitată de un prieten care are un studio de nuntă, să lucrez în calitate de editor de imagine. Am practicat această profesie până în 2012. Apoi m-am mutat în Germania. Aici am făcut 9 luni școala de limbă germană, după care am aplicat la o a doua facultate. Așa am ajuns să fiu din nou studentă. Din 2012 sunt redactor voluntar, în timpul meu liber, pentru Revista “Atelierul” din România. Și de mai bine de un an, sunt fondatoarea propriului site de handmade și design – Kreativ Løve, ceea ce din limba daneză înseamnă Leul Creativ, unde scriu în mare parte în limba engleză. 


  • unicamd unica.md Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru lucrul manual?
  • Gaby

    Pasiunea pentru lucrul manual mi-a fost înrădăcinată și predată ca o zestre de bunicile și mama mea. Eu am avut două bunici care țeseau covoare, croșetau, împleteau, brodau. Am învățat de la bunica mea Daria (Mama Dașa) să țin fusul și fuiorul în mână și să torc lână, pe prispă, vara; urmăream cum bunica Emilia (Mămuca Milea) țesea covoare la războiul de țesut din lemn, făcut și el tot cu mâna. Ambele bunici aveau câte o cameră (”Casa Mare”), plină cu capodopere făcute de ele, soții sau vecinii lor. Prosoape, plapume, perne, covoare, laițe, scăunele, mese, ulcioare, farfurii…  O frumusețe rară!

    Mămica mea, pe de altă parte, îmi cosea singură rochițele la orice serbare de la grădiniță sau școală și mă lăsa și pe mine să cos haine la păpuși din petice. Am avut norocul să fiu înconjurată de oameni frumoși și îndrăgostiți de lucrul manual, care m-au inițiat în tainele acestuia. Era stilul lor de viață, și așa a ajuns să fie și al meu. Pentru că lucrul de mână nu-i de ajuns să fie doar o pasiune ca să te pătrundă la suflet, e nevoie să devină un mod de viață, o atitudine dacă vreți.

gaby8 (Copy)gaby9 (Copy)

  • unicamd unica.md De ce anume păpuși?
  • Gaby

    Pentru că procesul de creație al unei păpuși mi se pare magie curată. Pornind de la concept, schiță, croială, alesul materialelor de lucru până la modelarea și combinarea acestora. Crearea păpușilor de autor și jucăriilor teddy în cazul meu, îmi permite să lucrez cu mai multe tehnici pe care le ador. Atunci când fac o păpușă din lut polimeric spre exemplu, nu sunt doar sculptor, ci și croitor, designer vestimentar, cizmar, frizer, make up artist. Toate la un loc. Un artist care face păpuși trebuie să poată lucra cu diverse instrumente și să învețe mereu tehnici noi, iar eu sunt o persoană care învăț tot timpul ceva și experimentez cu diverse materiale. Știu să lucrez de mică cu cleștele, sârma, ciocanul, nemaivorbind despre ac, andrele, ață, mărgele, textile etc.

    Și când păpușica la care muncesc cu atâta dăruire deschide ochii, simt că munca mea are viață.

gaby2_31 (Copy)gaby10 (Copy)

  • unicamd unica.md De unde te inspiri atunci când le faci?
  • Gaby Pe mine oamenii buni mă inspiră. Natura. Subiectele sau chiar personajele unor cărți. Creațiile altor artiști. Dar cel mai mult mă inspiră dragostea.

  • unicamd unica.md Cât îți ia să duci o păpușă la bun sfârșit?
  • Gaby Nu pot să zic că lucrez după un program oarecare. Depinde ce fel de păpușă fac. Dacă e păpușă din textil, atunci îmi ajunge o zi să o termin. Dacă e una din lut polimeric, atunci poate dura până la o săptămână sau mai mult. Sunt însă lucrări care nu se lasă terminate. (zâmbește) Mă refer la faptul că sunt greu de conceput, și atunci le las și stau până când îmi vine vreo idee sau poftă să le termin.  Am și acum pe dulap vreo 3 păpuși neterminate și vreo 2 jucării teddy care își așteaptă rândul. Vreau să zic că păpușile sunt niște creații capricioase, care se vor ascultate și înțelese. Uneori am impresia că acestea singure hotărăsc dacă se vor băieței sau fetițe, ce caracter să aibă și ce mesaj să transmită.

gaby7 (Copy)

Foto: Veronica Poliacova

  • unicamd unica.md Cine le cumpără? Care sunt prețurile?
  • Gaby

    De păpuși și teddy m-am apucat recent. Clienții mei sunt în mare parte oamenii care mă cunosc și care mă susțin în ceea ce fac. Faptul că ei achiziționează sau solicită una dintre lucrări vorbește despre cât sunt de minunați. Ori dorința lor de a achiziționa creațiile mele îmi dau curaj și forțe să mă descopăr mai departe și să creez mai bine decât până acum, fapt pentru care le mulțumesc din inimă.

    Prețurile sunt probabil mari pentru unii clienți din Moldova, nu știu… dar eu lucrez cu materiale scumpe și calitative, care totuși trebuiesc luate în calcul atunci când stabilesc un cost. Din păcate, în Moldova majoritatea oamenilor nu sunt obișnuiți să aprecieze corect un lucru de mână. Pentru unii lucrul manual ar trebui să coste mai puțin decât cel de fabrică. De aceea, foarte mulți artizani pun prețuri minime, care acoperă doar cheltuielile și poate aduc 10 sau 20 de lei deasupra, dar cum rămâne cu timpul de lucru, ideea și profitul la urma urmei?

gaby11 (Copy)gaby12 (Copy)

  • unicamd unica.md Ai avut vreun client nemulțumit până acum?
  • Gaby Nu îmi amintesc așa ceva. Eu am noroc de clienți înțelegători și empatici.

gaby19 (Copy)

  • unicamd unica.md Ce vrei să aduci în casele oamenilor prin intermediul acestor păpuși?
  • Gaby

    Eu sper că aduc emoții frumoase.

    Mi-aș dori să înceapă oamenii să creeze niște valori de familie prin intermediul păpușilor sau jucăriilor de colecție, învățându-și copiii să aprecieze corect lucrurile de mână care au valoare sufletească, care îi pot duce cu gândul la anumite momente sau persoane din viața lor. Imaginați-vă ce frumos ar fi, dacă un copil de mic ar colecționa păpuși confecționate de artiști din toată lumea. Va crește mare, va avea și el copii la rândul lui și toată colecția aceasta cu personaje și caractere, fiecare cu povestea lor minunată, ar continua să crească și să meargă din generație în generație. Ar deveni un tezaur fără de preț. Recent citisem într-un articol un proverb evreiesc care spune că salvând amintirea unui om, se salvează o lume întreagă. Sper și păpușile mele să devină o parte din amintirea unor oameni sau generații.

gaby13 (Copy)gaby14 (Copy)

  • unicamd unica.md Cu ce te mai ocupi pe lângă această pasiune?
  • Gaby Pe lângă această pasiune, învăț să-mi găsesc echilibrul în viață prin lectură și învățarea limbilor italiană și daneză.

  • unicamd unica.md Ce planuri de viitor ai legate de această pasiune?
  • Gaby  Planific să îmi fac mai mult timp pentru creație în lunile ce urmează. Să fac în sfârșit colecția pe care am schițat-o de mai demult și să particip cu aceasta la o expoziție internațională de păpuși aici, în Germania. Și planific să deschid un atelier de păpuși la Orhei în luna iunie.

gaby1_9 (Copy)

#stilunic–Tania Turtureanu și Milla Danilceac:”Crezi că este ușor să șcrii o piesă în 30 de minute”!

Datorită lor ne-am ales cu imnul emisiunii #stilunic, deoarece invitatele acestei ediții, Tania Turtureanu și Milla Danilceac, l-au compus în timp ce aveau loc filmările. Și da, nu le-am lăsat libere cu una cu două, le-am mai provocat să o transforme pe Nicoleta Adam. Ce ne-a ieșit la final vedeți în noul episod #stilunic!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

VOX POPULI: Este presa liberă în exprimare în Republica Moldova?

Cât de liberă este presa în R. Moldova? Ce așteptări au oamenii de la mijloacele de informare în masă și ce informații primesc, de fapt? Am decis să aflăm azi la noua ediție de VOX POPULI.

VOX POPULI: Ce își doresc femeile de 8 martie? Aflăm chiar de la ele

Femeile se simt apreciate atunci primesc flori! Dar ce își doresc acestea cu adevărat, de 8 martie? Ediția de astăzi VOX POPULI îi poate ajuta pe bărbați să le înțeleagă mai bine și-i poate scuti de multe bătăi de cap

Grav accident cu implicarea unui microbuz de rută! 11 oameni au ajuns la spital
Articolul anterior
„La Strada” spulberă şapte mituri despre siguranţa copiilor pe Internet!
Articolul următor