În timpul sarcinii respectă unele măsuri de igienă profilactice ca să asiguri evoluţia sarcinii la termen şi să ai o naştere normală.
Elena Râmbu-Luchian,
Medic obstetrician-ginecolog
Igiena glandelor mamare
Sânii încep să crească în volum chiar din primele săptămâni de sarcină. La multe femei pe glandele mamare se evidenţiază plexul venos, din cauza circulaţiei intense, pielea din jurul mameloanelor devine mai întunecată. Uneori la femeia gravidă, pentru că se elimină colostrul, pe mameloane se formează o crustă. Este interzisă înlăturarea ei cu forţa.
Regula de bază în igiena glandelor mamare în timpul sarcinii este păstrarea lor în curăţenie ideală.
Zilnic sânii se spală cu apă caldă şi se masează cu un prosop aspru, iar seara regiunea mameloanelor se unge cu o crema cu lanolină.
Mameloanele şi regiunea perimamelară nu se spală cu săpun!
Este bine o dată în zi timp de 10 min., glandele mamare să fie supuse acţiunii băilor de aer – dezbracă-te pe jumătate într-o odaie caldă şi bine aerisită.
Igiena organelor genitale
Igiena organelor genitale este foarte importantă în această perioadă. În timpul sarcinii are loc, în mod obişnuit, o creştere a secreţiilor vaginale, care, de cele mai multe ori, nu are nici o semnificaţie patologică. Totuşi, prin abundenţa lor, acestea pot irita organele genitale.
Toaleta externă a organelor genitale se efectuează cu apă fiartă sub jet curgător, de 2-3 ori pe zi şi după fiecare scaun cu un săpun special ce are pH neutru – 4,5 -5,5. Înainte de procedură e bine să te speli pe mâini. Ştergi organele genitale externe cu un prosop special, personal, care se spală mai frecvent, se fierbe şi se calcă.
Spălăturile vaginale sunt strict interzise, fără permisiunea medicului ginecolog.
Persoanele care transpiră mai mult se pot pudra cu talc pe faţa externă a coapselor şi în regiunea din jurul organelor genitale externe, pentru a evita iritaţiile.
Schimbă săptămânal lenjeria de pat, iar cea de corp zilnic. Nu purta lenjerie intimă confecţionată din material sintetic şi incomod.