Expunerea la produsele chimice toxice în ultimii 40 de ani afectează considerabil sănătatea şi reproducerea oamenilor, a avertizat recent principala organizaţie a specialiştilor în sănătatea reproducerii.

„Suntem pe cale să înecăm lumea în produse nesigure şi plătim un preţ scump în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii”, a afirmat Gian Carlo Di Renzo, principalul autor al apelului lansat de Federaţia internaţională de ginecologi-obstetricieni (FIGO), organizaţie cu sediul la Londra care reuneşte medici din domeniu din 125 de ţări.
Apelul publicat în revista International Journal of Gynecology and Obstetrics menţionează produse chimice precum pesticidele, factorii poluanţi ai aerului, materialele plastice, solvenţii în patologii ca avorturile, tulburările de creştere fetală, greutatea mică la naştere, malformaţiile congenitale, tulburări ale funcţiei cognitive sau de neuro-dezvoltare, cancere ale aparatului de reproducere, scăderea calităţii spermei şi hiperactivitatea la copii.
Autorii apelului subliniază în mod deosebit perturbarile endocrine, arătând că unul din efectele expunerii la substanţe toxice este „dereglarea hormonilor care au rolul de a regla funcţiile de reproducere ţi dezvoltare”. Elemente care provoacă tulburări endocrine se găsesc în numeroase produse, ca ambalajele, pesticidele, cosmeticele şi articolele de întreţinere.
„Expunerea la produse chimice toxice este mai gravă în timpul sarcinii şi a alăptării şi ameninţă reproducerea speciei umane”, afirma federaţia în apelul său, care pledează pentru „politici de protejare a pacienţilor şi a populaţiilor”.