Manifestările ciclului menstrual după naștere este un subiect care interesează pe deplin proaspetele mămici. Când revine menstruaţia? Trebuie să încetez să mai alăptez copilul odată cu apariția ciclului? Dacă alăptez pot lua contraceptive? Apar schimbări în ciclul menstrual după naştere? Află mai multe răspunsuri de la medicul specialist.
Când revine menstruația după sarcină?
,,Nu există un termen de revenire a ciclului menstrual după o naștere fiziologică. Prima menstruație poate să apară imediat ce s-a încheiat eliminarea lohiilor, sau poate apărea și la 12 luni după naștere, explică medicul Sabina Demineț, specialist obstetrician-ginecolog.
Este un mecanism ce se declanșează la fiecare organism în mod individual, atunci când acesta se apropie de starea de echilibru hormonal, pe care îl avea înainte de sarcină.
Revenirea menstruației poate dura mai mult sau mai puțin timp, în funcție de numeroși factori, unul dintre aceștia fiind și alăptarea.
Legătura dintre alăptare și revenirea menstruației
Alăptarea este determinată de cantitatea crescută dintr-un hormon denumit prolactina. Atunci când prolactina are concentrații crescute în organism, ea are capacitatea de a inhiba ovulația. De aceea, în primele luni după naștere majoritatea femeilor, care alăptează, nu au menstruație.
Important! Femeile trebuie să conștientizeze faptul că ciclul menstrual nu trebuie stimulat, el revine de la sine.
Perioada de lăuzie
Sângerările vaginale imediat după naștere nu prezintă menstruație! Perioada imediat următoare nașterii se numește perioada de lăuzie și se manifestă prin pierderi de sânge asemănătoare unei menstruații. Inițial scurgerile au o culoare roșie intensă, ulterior devin rozalii și spre finalul perioadei devin maronii și scad în abundență. După această perioadă flora vaginală revine la starea fiziologică normală.
Perioada de lăuzie durează circa 40 de zile. În acest timp sunt contraindicate relațiile sexuale!!!
Alăptarea poate fi considerată un mod de contracepție sau este doar un mit?
,,Se speculează faptul că pe fond de alăptare o eventuală sarcină nu poate surveni. De fapt, această părere este total greșită”, spune specialistul.
Alăptarea nu este o metodă de contracepţie sigură!
„Proaspetele mămici trebuie să renunțe la ideea că alăptatul în sine reprezintă o metodă contraceptivă naturală”, menţionează medicul Sabina Demineț.
Important! Absența menstruației nu înseamnă că ovulația nu are loc, de aceea este necesară o metodă de contracepție pentru a preveni apariția unei sarcini.
În cazul femeilor care alăptează, măsurile contraceptive trebuie indicate de medic, fiindcă o parte din ele sunt interzise în perioada alăptării bebelușului. Contraceptivele orale, ce au în compoziție progesteron, sunt permise în perioada alăptării.
Unii specialiști nu interzic prezervativul, implanturile și injecțiile, dispozitivele intrauterine, diafragma, legarea trompelor, în cazul în care nu îţi mai doreşti să ai și alți copii. Reține! Este indicat să consulți un medic pentru a afla care este cea mai potrivită și sigură metodă de contracepție pentru tine.
O sarcină survenită la mai puțin de 6-8 luni de la nașterea anterioară poate fi riscantă atât pentru femeie, cât și pentru viitorul copil.
Există de asemenea mitul că…
Odată venită prima menstruație, cantitatea de lapte va scădea considerabil. Laptele nu va mai fi bun, bebelușul îl va refuza. Acest lucru este total greșit!
Scăderea laptelui nu mai depinde doar de stimularea hormonală, ci și de stimularea sânului de către bebeluș. Dovadă sunt femeile care alăptează până la 2 ani sau chiar mai târziu.
După sarcină ciclul menstrual suferă modificări?
,,Dacă vorbim la general atunci, NU. Însă, în unele cazuri se poate instala un ciclu scurt. De exemplu: dacă la unele femei până la naștere ciclul lunar era de 28 de zile, după naștere poate să se scurteze la 21-24 de zile sau poate să se lungească la 32-34 de zile”.
Multe femei confundă ciclul menstrual cu menstruația, de fapt sunt doi termeni total diferiți. Ciclul menstrual prezintă totalitatea fenomenelor fiziologice care apar lună de lună în corpul unei fete sau al unei femei. Acesta durează între 21 și 35 de zile, cel mai frecvent fiind de 28 de zile.
Menstruația este sângerarea propriu-zisă. Alte modificări ale menstruației: poate să fie abundentă sau sărăcăcioasă, dureroasă, din cauza faptului că uterul încă se contractă.
Igiena intimă după naștere
În perioada de lăuzie este extrem de importantă igiena intimă, pentru a preveni infecțiile și pentru a ajuta organismul să se recupereze. Fiindcă sângerarea este abundentă, se recomandă schimbarea absorbantelor la fiecare 30-60 de minute.
Dușurile zilnice sunt esențiale! Lenjeria intimă trebuie să fie neapărat din bumbac și cât mai lejeră.
Informaţiile prezentate în acest articol nu pot substitui recomandările medicului.
sursa: eumama.md