Mii de copii se pierd anual în China!

Ce ai face dacă azi copilul tău ar pleca de la școală, dar nu ar mai ajunge acasă? Dacă ai suna la poliție și ți s-ar spune că procedurile cer să mai treacă încă 24 de ore până să fie demarată o investigație, când ție îți trec prin minte tot felul de orori care i se pot întâmpla celui mic într-o zi întreagă, ce ai face? Pentru cei mai mulți dintre noi, acest scenariu rămâne fictiv. Însă el este o realitate tragică pentru zeci de mii de părinți din China.

childbanner_400

separator
Să-ți pierzi copilul este o experiență traumatizantă, oriunde ar avea ea loc. Însă atunci când îți pierzi copilul printre 1,3 miliarde de străini, iar autoritățile par să se arate indiferente la durerea ta, te simți complet neajutorat. Abandonat.

O inspirată campanie socială, lansată în urmă cu 2 ani pe rețeaua socială Weibo („Facebook-ul chinezesc”) și-a propus să transforme cele 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei într-o rețea de ajutor pentru recuperarea copiilor răpiți. Și, din fericire, funcționează. Campania îi încurajează pe oameni să fotografieze orice copil care li se pare că s-ar găsi într-un context inadecvat (pare abuzat, pus să cearșească etc.). Aplicația prin care este făcută fotografia compară apoi trăsăturile copilului fotografiat cu miile de poze ale copiilor dispăruți, încercând să îi recunoască.

La 24 de ore de la lansarea campaniei „Take a Photo, Save a Child” („Fă o poză, salvează un copil!”), peste 7.000 de persoane s-au abonat la pagina ei. În noiembrie 2012, pagina avea aproape 218.000 de followers și peste 8.200 de postări.

Nu există statistici sigure cu privire la numărul de copii care sunt răpiți anual în China, însă estimările sunt de ordinul miilor pe an. Guvernul chinez spune că puțin sub 10.000 de copii ar dispărea anual, însă Departamentul de Stat american spune că cifrele ajung la 20.000, în timp ce estimări independente plasează numărul la 70.000.

Cei mai mulți copii răpiți nu își mai revăd niciodată familiile. Aceasta fiindcă, în China, copiii nu sunt răpiți pentru răscumpărare, ci sunt efectiv scoși la vânzare. O investigație întreprinsă de The Atlantic a scos la iveală complexitatea și corupția acordului privind adoptarea copiilor chinezi de către cetățeni americani. O privire chiar și superficială asupra acestui sistem explică de ce soluția este încă departe de a se lăsa găsită.

În Statele Unite, pentru a adopta un copil chinez, părinții adoptivi trebuie să scoată din buzunar circa 20.000 de dolari.

Sursa

Cele mai ciudate fobii de vedetă
Articolul anterior
Între dragoste (sex) și certificat
Articolul următor
Alte articole interesante