Deseori observ, plimbându-mă prin parc, cum mămicile oferă copiilor lor gustări care nu sunt recomandate nici maturilor. Desigur micuții, după câteva ore de joacă simt nevoia să-și suplinească doza de energie. Dar paradoxal, părinții le oferă acestora gustări hipocalorice, nu produse care să le ”încarce bateriile”.

Din comoditate, din obișnuință sau din lipsa de informare părinții le oferă drept gustare sticks-uri, chips-uri, bomboane etc. – produse bogate în aditivi, grăsimi, sare, zahăr, calorii și lipsite de elemente nutritive. Consumul regulat ar acestor alimente cresc riscul de obezitate și apariția unor boli la copil.
În plus, nu se recomandă ca o gustare să fie echivalentă cu o masă (mă refer la aportul caloric al alimentelor). Dacă copilul pe parcursul zilei va consuma alimente hipocalorice fără a avea limite, acesta cu siguranță nu va mai dori să consume mesele principale. Și atunci nu te mira, dacă copilul refuze să mănânce.
Trebuie să respecți regula celor două gustări pe zi între mesele principale. Acestea vor potoli parțial foamea micuțului și îl vor ajuta să reziste până la ora mesei principale. Chiar dacă alimentele propuse drept gustare sunt benefice pentru sănătate (fructe, legume, lactate), asta nu înseamnă că trebuie consumate în cantități mari și des, aceste produse conțin și ele calorii.
De aceea, respectă regula celor cinci mese – două gustări și 3 mese principale. În plus, nu oferi alimente (bomboane, pesmeți etc.) ca recompensă pentru o purtare bună. Copilul trebuie să deprindă obiceiurile alimentare sănătoase de mic, nu te lăsa manipulată de el. Bineînțeles, au și ei preferințe, oferă-i câteva variante de gustări sănătoase și explică-i de ce unele produse de pe rafturi nu sunt bune pentru el. Astfel, vei crește un copil activ, sănătos și deștept.
Text: Snejana Țugui