O moldoveancă a primit cea mai înaltă distincție internațională în domeniul ilustrației cărților pentru copii

Stela Damaschin-Popa este ilustratoare de cărți. Artista a lucrat la ilustrațiile a peste 40 de cărți ai autorilor autohtoni și străini. Deținătoare a numeroase premii și nominalizări, moldoveanca a primit recent cea mai înaltă distincție internațională din domeniu, Diploma de Onoare IBBY.

separator

collage

Stela Damaschin-Popa a absolvit Facultatea de Arte Plastice, Specialitatea Grafică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A început să ilustreze cărți încă din anul III de facultate, fiind angajată în calitate de grafician la editura „Prut Internațional”.

collagevIBBY (International Board on Book for Young Poeple), Consiliul Internațional al cărții pentru copii și tineret este o organizație afiliată UNESCO, care a fost fondată la Zürich, Elveția în 1953. În prezent este reprezentată de Secții Naționale în peste 70 de țări. Printre acestea se află și Secția națională IBBY din Republica Moldova. Unul din obiectivele IBBY este promovarea păcii și înțelegerii între popoare prin intermediul cărții pentru copii și tineret.

Această organizație decernează o dată la 2 ani unui scriitor și unui ilustrator în viață, care au adus prin opera lor o contribuție importantă în literatura pentru copii, Premiului Hans Christian Andersen, numit uneori și „Micul Premiu Nobel”. Este cea mai înaltă distincție internațională în acest domeniu, instituită în memoria marelui povestitor danez. Premiul este patronat de Maiestatea Sa, Regina Margareta a II-a a Danemarcei. Candidații la Premiu sunt înaintați de Secțiile Naționale IBBY. Laureații sunt desemnați de un juriu internațional, alcătuit din specialiști notorii în domeniul literaturii pentru copii. Premiul pentru scriitor se oferă din 1956, iar pentru ilustrator din 1966.

Lista de Onoare IBBY este o selecție a celor mai bune cărți pentru copii, editate în țările membre ale IBBY, care se alcătuiește la fiecare doi ani. Până în 1980 se numea „Lista de onoare Hans Christian Andersen”. În prezent selecția se realizează pe trei secțiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător” și cei selectați primesc Diploma de Onoare IBBY. Lista de Onoare contribuie mult la promovarea lucrărilor care merită să fie traduse și editate și în alte țări decât cele de origine.

Recent, în incinta Filialei Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc decernarea Diplomelor de Onoare IBBY laureaților anului 2016 – ilustratoarei Stela Damaschin-Popa („În cămașă de cireașă” de Arcadie Suceveanu, editura „Litera”) și scriitorului Spiridon Vangheli („Copii în cătușele Siberiei”, editura „Guguță”), informează diez.md.

Arcadie Suceveanu a remarcat în cadrul evenimentului că „artista a adăugat culoare, lumină și sens” poeziilor sale. Anatol Vidrașcu, directorul editurii „Litera”, a menționat că „grație eforturilor conjugate: autor, ilustrator, editor s-a obținut o carte frumoasă. Cartea „În cămașă de cireașă” se bucură de popularitate nu doar la noi, dar și în România.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn fiecare an, decernarea Diplomelor de Onoare IBBY are loc în diferite țări. Anul acesta s-a petrecut în Noua Zeelandă, diplomele fiind aduse de Claudia Balaban, președintele Secției Naționale IBBY, care a participat la Congresul al 35-lea IBBY organizat la Aukland.

Stela Damaschin-Popa a luat Premiul pentru cea mai reușită prezentare grafică de carte la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău în 2015.nn

Artista alături de doi ilustratori români, este nominalizată din partea României la Astrid Lindgren Memorial Award 2017 (ALMA), un prestigios premiu internațional instituit în memoria faimoasei scriitoare suedeze pentru copii Astrid Lindgren.

Stela Damaschin-Popa și-a început activitatea cu ilustrațiile a câtorva manuale și o serie de cărți de colorat, după care a ilustrat cartea pe versurile lui Arcadie Suceveanu „Știuca la școală”, care a luat Premiul pentru cea mai reușită prezentare grafică de carte în 2002 la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret din Chișinău.

„Ilustrarea unei cărți este un proces foarte interesant, captivant, care necesită multă implicare și atenție la detalii. O carte pentru copii începe de la ideea scriitorului și continuă cu munca ilustratorului. Ilustrarea unei cărți pentru copii este importantă, pentru că primul contact cu micul cititor are loc prin imagini, apoi urmează cunoașterea operei literare propriu-zise. Cartea este apreciată după copertă, ilustrații, iar valorificată după textul și mesajul pe care îl transmite. Armonia dintre text, ilustrații, aranjarea în pagină și un tipar calitativ, dă naștere, cu siguranță, unei cărți bune”, relatează Stela Damaschin-Popa. 

Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc,  Aurelian Silvestru, Aurel Scobioală, Ana Blandiana, Grigorie Vieru, Stela Popa, Grigorii Oster, la editurile ”Prut Internațional”, ”Litera”, ”Lumina”, ”Cartier” și cu unele Edituri din Rusia ca Ripol Classic, Azbooks, Robins sunt doar câțiva autori autohtoni și străini cu care a colaborat artista. Recent, aceata a colaborat la un proiect de carte foarte interesant și original, autorul și coordonatorul proiectului fiind George Gupalo: http://animalbooks.ru/.

sursa: www.diez.md

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Cum o putem ajuta pe Anastasia, fetița de numai un an care suferă de paralizie cerebrală infantilă!
Articolul anterior
Surpriză neplăcută pentru un consumator din Capitală care a cumpărat tort! Ce a găsit în el?
Articolul următor