O femeie a publicat pe pagina ei de Facebook niște fotografii cu fetița sa internată la terapie intensivă. Fetiţa, în vârstă de 10 săptămâni, a ajuns la spital cu tuse convulsivă. Mama copilului susţine că acesta a fost infectat de tuse convulsivă de către un alt copil, care, la rândul său, nu a fost vaccinat contra maladiei.
În mesajul ei pe Facebook, Annie Mae Braiden, a scris:
,,Nu aveam de gând să postez pozele, dar cred că părinții ar trebui să știe ce le pot face copiii lor nevaccinați altor copii, așa cum s-a întâmplat cu fiica mea de 6 săptămâni”.
Isabelle este la terapie intensivă încă de când avea 6 săptămâni, iar acum a împlinit 10 săptămâni. În SUA, dar şi alte ţări, inclusiv R.Moldova, vaccinarea contra tusei convulsive este introdusă în calendarul naţional de vaccinare.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, vaccinarea contra tusei convulsive este cea mai bună metodă de prevenire a acestei afecţiuni contagioase a tractului respirator. De regulă, copiii sunt vaccinaţi contra tusei convulsive, prin intermediul vaccinului complex DTP, care protejează și împotriva tetanosului și a difteriei, la 2, 4 şi 6 luni de viaţă. Apoi, o doză – între 15 și 18 luni și o altă doză între 4 și 6 ani.
Braiden susţine acum că, din cauza deciziei celorlați părinți de a nu-și vaccina copilul, fiica ei va trebui să învețe din nou să mănânce.
”E alegerea ta ce faci cu copilul tău, dar nu-mi spune că dacă nu-ți vaccinezi copilul, e doar el afectat. Isabelle e dovada că și alți copii care nu sunt suficienți de mari ca să facă vaccinul, au de suferit.”
În mai multe ţări, părinţii sunt împuterniciţi să aleagă dacă doresc sau nu să-şi vaccineze copilul.