Emulgatorii din alimente acţionează nociv asupra sănătăţii! Iată în ce produse se conţin

Emulgatorii sunt substanţe chimice sintetice, care, datorită proprietăţilor lor, fac posibilă dispersia uleiului în apă, aşa încât să rezulte o emulsie omogenă şi moale, ca o pastă. Industria alimentară foloseşte emugaltori la producerea multor dintre alimente, la care nici nu te-ai fi gândit!

separator

yyyUn exemplu este pâinea. Este posibilă fabricarea pâinii fără emulgatori, dar produsul iese deseori uscat, fără volum şi se învecheşte rapid. Este suficientă adăugarea unei cantităţi mici de emulgator în aluat şi se obţine volum, textură moale şi stabilitate la depozitare prelungită. La coacerea pâinii se folosesc două tipuri de emulgatori, esteri ai acidului diacetil tartric (E 472e) şi mono şi digliceride ai acizilor graşi (E 471).

Ciocolata

Toate produsele cu ciocolată conţin 0.5% lecitină (E 322) sau fosfat de amoniu (E 442). Aceşti emulgatori sunt adăugaţi pentru a oferi ciocolatei consistenţa necesară şi a modela tablete şi batoane de ciocolată. Sorbitan tristearatul (E 492) împiedică ,,înflorirea’’ ciocolatei, atunci când este depozitată pentru un timp îndelungat, suprafaţa ciocolatei se poate acoperi de o suprafaţă albă, fără luciu.

Îngheţata

Îngheţata este unul din alimentele care nu se prepară niciodată fără emulgatori. Aceştia se adaugă pentru ca produsul să obţină o textură fină, cremoasă, să nu se topească rapid la încălzire şi să aibă stabilitate la îngheţare. Mono şi diglicerizii acizilor graşi (E 471), lecitina (E 322) şi polisorbaţii (E 432, E 436) sunt folosiţi la producerea îngheţatei, şerbetului, frişcăi, iaurtului din comerţ

Margarina, caşcavalul

Mono şi di-glicerizii acizilor graşi (E 471) şi lecitina (E 322) sunt folosiţi foarte mult pentru a asigura dizolvarea picăturilor mici de apă în ulei. Esterii mono- şi digliceridici ai acidului citric (E 472c) împiedică înmuierea margarinei în timp ce E 477 este folosit pentru a conferi o calitate ,,superioară’’ margarinei la prepararea prăjiturilor, torturilor.

Ca pentru orice alt aditiv alimentar, legislaţia europeană prevede ca toţi emulgatorii adăugaţi în produse să fie specificaţi pe ambalajele alimentelor, fie prin denumirea lor, fie prin numărul E corespunzător, astfel încât consumatorul să cunoască ce mănâncă şi să-şi asume riscurile.

După ce mai multe studii anterioare au stabilit că emulgatorii sintetici sunt aterogeni, cauzează creşterea nivelului de colesterol ,,rău” în sânge şi conduc la obezitate, un studiu recent a descoperit că aceştia afecteaza bacteriile intestinale, provoacă inflamaţie intestinală şi dezvoltă boli cronice.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit o instalaţie specială de laborator care simulează perfect intestinul uman, inclusiv bacteriile sale. Ei au adăugat doi emulgatori, carboximetilceluloza (E466) si polisorbat-80 (P80 sau E433), la o simulare a conţinutului intestinal normal. Adaosul a provocat o creştere dramatică a unui marker intestinal pro-inflamator. Conţinutul modificat, din instalaţia de laborator, a fost apoi implantat unor şoareci care nu aveau floră intestinală proprie, însă au dezvoltat enterită, colită şi sindrom metabolic, o condiţie care include obezitatea, glicemia mărită şi rezistenţa la insulină.

Emulgatorii sunt adesea trecuţi pe etichetele produselor sub diferite nume. Alteori, aceştia nu sunt deloc menţionaţi pe etichetă, deşi produsul îi conţine din plin.

Ne rămâne doar să ocolim alimentele procesate în meniul adulţilor şi copiilor, pentru a proteja organismul de boli şi chimicale.

sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

A postat poze cu fetiţa ei grav bolnavă pentru că a dorit să tragă un semnal de alarmă pentru alţi părinţi!
Articolul anterior
Un copil internat cu arsuri după ce dădaca de la grădiniţă a vărsat ceai fierbinte peste el!
Articolul următor