Poți înscrie copilul la grădinița din localitatea în care stai fără viză de domiliciu?

Mai frecvent, familiile stabilite în Capitală pot ajunge să se confrunte cu situații de felul următor. Părinții care nu au viză de reşedinţă în oraș, dar locuiesc aici și doresc să-şi înscrie copilul la o grădiniţă apropiată de casă, trebuie să fie pregătiţi pentru un refuz, deoarece, la înscriere, prioritate se acordă copiilor cu domiciliul din raza grădiniţei respective. Doar dacă rămân locuri libere, se acceptă cererile de înscriere ale altor copii.

separator
yyy

Șefa adjunctă a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău, Viorica Negrei, a declarat, pentru ipn.md, că toţi părinţii care vor să-şi înscrie copilul la grădiniţă trebuie să se adreseze la comisiile de sector din cadrul direcţiilor educaţie, tineret şi sport responsabile de acest proces.

Cererile pot fi depuse în fiecare zi de marţi, de la 13.00 la 17.00, şi în fiecare zi de vineri, de la 08.00 la 12.00.

Odată cu cererea, se prezintă certificatul de naştere al copilului, buletinul de identitate al unuia dintre părinţi, unde este indicat domiciliul. Sunt acceptate şi alte acte confirmatoare, cum ar fi: contractul de vânzare-cumpărare a locuinţei sau oricare alt act autorizat la notar care confirmă domiciliul pe o anumită adresă.

În cazul părinţilor fără viză de reşedinţă, poate fi prezentat un act de la Comisariatul de Poliţie de sector, care confirmă în baza evidenţei pe care o deţine Poliţia că familia într-adevăr figurează pe adresa respectivă. Nu sunt acceptate acte confirmative eliberate de gestionarii blocurilor de locuit, pentru că aceştia nu au statut de autoritate juridică.

Specialista a precizat că în Codul Educaţiei se menţionează dreptul părintelui de a alege instituţia în care vrea să-şi înscrie copilul, însă au prioritate cei din district.

„Părintele poate solicita ca copilul să fie înscris în grădiniţa care este mai aproape de locuinţă sau de serviciu, dar acest lucru nu înseamnă că în instituţia respectivă vor fi locuri disponibile. De foarte multe ori am înscris aceşti copii în instituţiile de învăţământ, dar nu de fiecare dată ne reuşeşte să-i înscriem în instituţiile solicitate de părinţi. Propunem însă alte instituţii, unde rămân locuri vacante după înscrierea tuturor copiilor din district”, menționează Viorica Negrei.

Aceasta mai spune că părinţii sunt obligaţi sa-şi stabilească locul de trai  sau de reşedinţă, iar procedura este gratuită şi nu durează mai mult de un sfert de oră.

„Nu este o problemă ca părintele să meargă cu proprietarul apartamentului la un notar pentru a face un act de constatare, că persoana locuieşte în apartamentul care aparţine uneia dintre părţi. În cazul în care proprietarii dau în chirie spaţiul, dar sunt plecaţi peste hotare, această procedură poate fi făcută de persoana autentificată de către proprietar prin procură la notar”, a adăugat şefa adjunctă a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport.

Funcționara a subliniat că disponibilitatea locurilor în grădiniţele din capitală este o problemă, însă toţi copiii, începând cu vârsta de 3 ani, sunt admişi necondiționat în grădiniţe. Pentru cei cu vârsta sub trei ani – înscrierea se face în baza locurilor disponibile.

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Olga Buzova, cu ochii în lacrimi. A vorbit despre despărțirea cu Dmitri Tarasov
Articolul anterior
Marta Madan, coregraful care s-a dedicat dansului senzualităţii şi seducţiei
Articolul următor
Close menu