Mamele care practică exerciţii fizice în timpul sarcinii reduc în jumătate riscul viciilor cardiace congenitale la nou-născuţi, sugerează o cercetare efectuată în Statele Unite. Rezultatele obţinute au fost publicate în revista Nature, iar cercetătorii consideră că punerea acestora în funcţiune ar putea reduce în mod evident incidenţa bolilor de inimă congenitale la copii.
Viciile cardiace congenitale afectează în jur de 9 la 1000 de nou-născuţi şi constituie o cauză ponderabilă de deces în rândul copiilor. Studiile anterioare au constat că schimbările în cauză survin la nivel de embrion, însă nici o investigaţie efectuată până în prezent nu a putut să sugereze o modalitate posibilă de prevenire a acestor afecţiuni. Acum, experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă arată că incidenţa bolilor de inimă congenitale poate fi atenuată prin practicarea exerciţiilor fizice în timpul sarcinii.
,,Mamele care fac sport reduc riscul bolilor cardiace congenitale la făt’’, spune profesorul Patrick Jay, de la Universitatea Washington din SUA.
În condiţii de laborator a fost stabilit de ce mutaţiile genetice, responsabile de apariţia viciilor cardiace, în unele cazuri determină dezvoltarea defectului cardiac, iar în altele – nu determină. Oamenii de ştiinţă au sesizat că riscul viciilor cardiace congenitale a scăzut de la circa 20% pentru femelele gravide sedentare la 10% pentru subiecţii ce au exersat regulat pe bandele rulante. Profesorul Jay a subliniat că practicarea exerciţiilor în timpul sarcinii produce un beneficiu măsurabil în acest sens.
,,Această cercetare este importantă și necesară, întrucât deschide oportunităţi pentru noi investigaţii la subiectul dat’’, a mai spus profesorul Jay.