Momentul cel mai oportun pentru introducerea primelor produse complementare în alimentaţia bebeluşului este determinat nu doar de vârsta copilului, ci şi de nivelul de dezvoltare fizică al acestuia.
Începerea diversificării alimentației bebelușului poate fi determinat de medicul pediatru și următorii indicatori de dezvoltare fizică:
- Stă în poziţia şezut cu sprijin.
- Are un bun control al muşchilor gâtului şi îşi poate susţine capul.
- Ajunge să îşi dubleze greutatea pe care au avut-o la naştere, cântărind aproximativ 6 kg.
- După 8-10 alăptări, senzaţia de foame nu îi este potolită sau consumă mai mult de 900 ml de lapte pentru copii.
Diversificarea este o perioadă importantă în viața sugarului, care implică multă responsabilitate din partea mamei, de aceea trebuie făcută cu tact, răbdare şi înţelegere, respectând regulile diversificării alimentației.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni. NESTLE® şi GERBER® susţin cu fermitate această recomandare. Pentru a te informa când să introduci în regimul copilului produsele complementare, este necesară consultaţia medicului pediatru.
Introducerea timpurie a diversificării alimentației, nu este recomandabilă, deoarece:
- Dacă copilul începe să mănânce alimente solide înainte de vreme, producţia de lapte matern poate să scadă şi, prin urmare, este posibil ca copilul să primească mai puţină energie şi mai puţini nutrienţi.
- Intestinul copilului nu este deocamdată pregătit pentru introducerea oricăror alte alimente, iar acest fapt creşte riscul apariţiei de tulburări digestive şi diferite tipuri de alergii.
Introducerea târzie a diversificării alimentației, de asemenea, nu este recomandabilă, deoarece:
- Laptele matern nu mai satisface toate nevoile alimentare ale copilului, acesta nu mai primeşte cantitatea de energie, nutrienţi şi microelemente (în special zinc şi fier) de care are nevoie.
- Principala sursă de fier pentru copil după 6 luni sunt produsele complementare şi anume terciul pentru bebeluşi.
- Copilul începe să-şi dezvolte capacitatea de masticaţie (mestecatul pregăteşte gingiile pentru erupţia dentară) şi abilităţi motorii fine ale tractului gastro-intestinal.
- Este necesar ca copilul să îşi formeze o percepţie asupra noilor gusturi şi texturi pentru dezvoltarea sa generală şi psiho-emoţională.
Regulile diversificării regimului alimentar la copil
- Produsele complementare nu trebuie utilizate ca înlocuitoare ale laptelui matern sau a laptelui pentru copii, acestea nu fac decât să completeze alimentaţia bebeluşului cu lapte, nu și să o înlocuiască. Laptele matern sau laptele pentru copii trebuie să constituie ingredientul esenţial în regimul alimentar de zi cu zi al copilului.
- Diversificarea trebuie să fie începută cu un piure dintr-un singur component nou, piure de legume pentru bebeluşi şi piure de fructe Gerber®, formate dintr-un singur component – legume sau fructe, precum şi terciul fără lapte şi fără zahăr, dintr-un singur tip de cereale. Introducerea alimentelor noi trebuie să se facă progresiv, câte un singur aliment nou o dată pentru a observa cum este tolerat. Acum ceva timp, exista o recomandare potrivit căreia în regimul alimentar al copiilor de 3 luni se introduceau sucuri complementare. Cu toate acestea, medici pediatri au observat că sucul pentru copii irita tractul gastrointestinal imatur al bebeluşului, ceea ce poate duce la apariţia reacţiilor alergice. Totodată, sucul nu aduce o contribuţie semnificativă la satisfacerea nevoilor speciale ale copiilor în ceea ce priveşte aportul de vitamine şi minerale. Drept urmare, în ultimul timp, pediatrii recomandă începerea diversificării regimului alimentar al copilului cu terciuri pentru copii şi terciuri de fructe, deoarece acestea sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre dietetice, care contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi obişnuirea cu noi gusturi.
- O regulă importantă la etapa incipientă a diversificării este să introduceţi alimente noi în mod treptat, începând cu 1/2 linguriţă, timp de cel puţin 5-7 zile, urmând ca apoi, încetul cu încetul să creşti doza.
- Consultă neapărat pediatrul la fiecare etapă de diversificare.
Notă importantă:Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare, în paralel continuând alăptarea. Nestle susţine această recomandare.
Este necesară consultaţia medicului atunci cînd luaţi decizia despre termenii şi modalitatea de a introduce complementul alimentar în regimul copilului.
Articol oferit de Compania Nestle