Iaurtul este un produs perfect pentru consumul zilnic. Are multe calităţi. Este o sursă excelentă de proteine care, în componenţa produselor lactate, ne oferă o serie de aminoacizi esenţiali, uşor de asimilat de organism. Lactoza din componenţa laptelui este scindată parţial.
Svetlana Cotelea,
medic nutriţionist
Trebuie să fim însă atenţi, când alegem un iaurt cu fructe, pentru că efectele pozitive menţionate anterior, sunt atribuite doar iaurtului plat. Cel care conţine o serie de aditivi alimentari, bogat în zahăr, nerecomandat pentru consum, îţi poate dăuna sănătăţii.
Nutriţioniştii recomandă iaurtul natural. Pentru a-i creşte valoarea nutritivă, folosim şi un fruct. Şi calciul va fi mai bine asimilat, datorită vitaminei C.
Vă recomand să cumpăraţi întodeauna un iaurt închegat şi nu unul omogenizat, pentru că asimilarea va fi diferită.
Din păcate, nu am găsit în comeţ niciun iaurt fără adaosuri artificiale.
În momentul, în care alegi un iaurt din vitrină, fii atentă la conţinutul de grăsimi indicat pe ambalaj. În cazul în care iaurtul a fost produs pe bază de lapte integral, procentajul de grăsime va varia de la 3,2% şi mai mult. Pentru copii şi adulţi cu vârtsă trecută de 40 de ani, e recomandat iaurtul din lapte degresat. Procentajul de grăsime se va reflecta asupra caloriilor.
Ce trebuie de memorizat:
- Un iaurt sănătos este unul fără aditivi.
- Nu trebuie să conţină adaos de fructoză, glucoză, zahăr, arome identice naturale.
- Amidonul modificat din porumb denotă că pentru închegarea laptelui s-a folosit un agent nenatural.
- Personal, nu aş alege un asemenea iaurt nici pentru copii, nici pentru alimentaţia zilnică a familiei.
Text: Olga Chirica