Schema de diversificare a alimentaţiei bebeluşului

Diversificarea alimentaţiei la bebeluşi ar trebui să înceapă undeva în jurul vârstei de 6 luni. Vârsta depinde însâ de modul în care micuţul este hrănit. Dacă bebeluşul este alaptat exclusiv, diversificarea ar trebui să înceapă la 6 luni. Dacă este hrănit cu lapte praf sau mixt, introducerea alimentelor solide ar putea începe mai devreme, pe la 5 luni, dar niciodată mai devreme de 4 luni.

separator
Feeding child

Vârsta nu este singurul aspect de care trebuie să ţii cont atunci când începi diversificarea. Există şi câteva semne legate de creştere şi dezvoltare care fac un bebeluş apt să înceapă degustarea alimentelor solide:

  • îşi poate ţine capul ridicat singur;
  • poate sta în funduleţ, rezemat cu spatele, dar fără altă susţinere;
  • greutatea corporală de la naştere i s-a dublat;
  • manifestă interes pentru mâncarea solidă şi încearcă să-ţi smulgă alimente din mână pentru a le duce la gură;
  • îi ies primii dinţi de lapte;
  • reuşeşte să ţină mâncarea în guriţă şi să o mestece cel puţin câteva secunde, înainte de a o scoate afară.

Introdu câte un aliment solid nou la interval de 4 zile, pentru a urmări reacţiile copilului la el (alergii, efecte indigeste, intoleranţă etc.).

Tabelul întroducerii alimentelor solide la bebeluşi

qqqq

O precizare importantă este că toate alimentele din primele luni de diversificare să fie servite sub formă de piure, pastă sau supe creme, pentru a se evita riscul înecului cu alimente.

Abia dupa vârsta de un an, copilul poate ronţăi mici bucăţi de alimente pe post de gustări. Cu toate acestea, alimente precum stafide, boabe de mazare, fasole, struguri, adică de dimensiuni foarte mici, vor fi oferite în stare naturală abia după vârsta de 4 ani, când copilul îşi dezvoltă mai bine abilitatea de a mesteca.

Sursa

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Care va fi viitorul postului Pro tv România? Un alt om important și-a dat demisia
Articolul anterior
O masă completă a modelului Alexandrina Țurcan!
Articolul următor