Simptomele meningitei la copii pot avea un debut brusc sau îşi pot face apariţia treptat, pe o perioadă mai lungă de timp. Deşi multe dintre ele sunt confundate cu raceala sau gripa, exista cateva manifestari care dau rapid de gol aceasta infecţie a meningelui (membrana care înveleşte creierul) şi a lichidului cefalorahidian.
Meningita este o afecţiune extrem de periculoasă, cu un grad ridicat de mortalitate, de aceea, este important să înveţi să îi recunoşti simptomele, astfel încât să îi acorzi rapid copilului asistenţa medicală necesară!
Meningita virala si meningita bacteriana
Meningita poate avea două cauze majore: virusurile (caz în care se numeşte virală) şi bacteriile (situaţie în care este numită bacteriană). Ambele tipuri de meningită au aproximativ aceleaşi manifestări, însă momentul debutului simptomelor diferă de la una la alta.
Simptomele meningitei bacteriene apar brusc şi destul de rapid, în câteva ore, pe când cele ale meningitei virale îşi pot face apariţia pe parcursul mai multor zilei.
Simptomele meningitei la copii
Simptomele meningitei se confundă adesea cu cele ale unei simple răceli, mai ales în fază de debut. Din acest motiv, părinţii amână destul de mult vizita medicală a copilului şi pun adesea în pericol sănătatea şi chiar viaţa copilului.
Este important de ştiut că există 3 simptome care, dacă apar simultan la copil, pot indica prezenţa meningitei:
- febra;
- durerea severă de cap;
- rigiditatea gâtului.
Însă există şi alte simptome specifice acestei infecţii grave:
- greţuri sau vărsături;
- stare de ameţeală;
- stare de confuzie şi dezorientare;
- sensibilitate la lumină;
- convulsii;
- scădere a apetitului alimentar.
Chiar dacă nu este vorba de această infecţie, este mai bine să fii sigură şi să primeşti un diagnostic precis şi un tratament pe măsură pentru simpotmatologia şi afecţiunea pe care o manifestă copilul.
Meningita este o boală foarte gravă, care poate ameninţa viaţa copilului, de aceea, necesită intervenţie medicală rapidă.