Primăria unui sat din raionul Cahul a obținut un proiect de finanțare care va permite construcția unui planetariu chiar în incinta liceului din localitate. Autoritățile locale au alocat deja o parte din sumă, în jur de 94 de mii lei, în susținerea acestui proiect, iar elevii vor putea studia științele exacte la un alt nivel.
Liceul Teoretic din satul Brânza, Cahul, poartă numele academicianului Ion Bostan, fost rector al Universității Tehnice din Chișinău.
Liceul din această localitate are deja telescop, iar în curând va avea şi planetariu. Lucrările de construcţie sunt în toi, iar peste câteva luni planetariul va fi la dispoziţia elevilor, cadrelor didactice şi a tuturor curioşilor, relatează trm.md.
La liceul din satul Brânza s-au început lucrările de construcție a planetariului. Anterior, pe acoperișul instituției a fost instalat un telescop care face parte din infrastructura terestră de comandă și de monitorizare a satelitului Republica Moldova.
Muncitorii efectuează lucrări de demolare în incinta instituției. Cele două încăperi, una aflată la subsol și alta la parterul blocului de studii, vor deveni una singură cu înălțimea de șase metri, necesară pentru instalarea cupolei.
„Avem o limită de bani și nu putem trece de ea. Dacă vom avea materialele la timp, la începutul lunii martie a anului viitor, planetariul va fi gata”, a spus dirigintele de șantier, Alexandru Bordei.
Când va fi finalizată construcția și instalat echipamentul planetariului, elevi vor efectua călătorii fascinante printre stele, planete și constelații. Corpurile cerești pe care le vor vedea la planetariu cu ajutorul telescopului, le vor putea urmări direct în spațiu, astfel orele de fizică și astronomie vor deveni mult mai interesante.
„Elevii își vor aprofunda cunoștințele în domeniul astronomiei, vor vedea și vor cunoaște lucruri noi și poate, totodată, pe această cale își vor dezvolta și pasiuni noi”, este de părere profesorul de fizică și informatică, Alexei Banu.
Anterior, liceul din satul Brânza a fost dotat cu turbină eoliană, stație fotovoltaică și calculatoare performante. Toate se datorează proiectului „Centru de creație al tineretului”, inițiat de instituție sub auspiciile academicianului Ion Bostan, numele căruia îl poartă și liceul.